Hva er homoseksuell rimming menn som tisser

Noen kan få utløsning uten orgasme, og noen kan også få orgasme uten sædutløsning. Noen jenter får utløsning, og spruter da en klar væske fra skjeden. Onani betyr å stimulere kjønnsorganet. Å onanere er en god måte å bli kjent med sin egen kropp og finne ut hva man liker seksuelt. Man kan bruke hendene eller supplere med for eksempel sexleketøy eller glidemiddel.

Det er mange måter å onanere på. De mest vanlige måtene er å massere klitoris, skjedeåpning og kjønnslepper, og å holde rundt penis og dra hånden frem og tilbake over penis og penishodet. Man kan også bruke puter, dyner eller andre ting å gni seg mot, og fingre eller andre ting som kan føres inn i skjede eller anus. Hvis du skal utføre munnsex bør du begynne forsiktig og høre etter hva partneren din synes er behagelig.

Slikk eller sug der du synes det passer. Mange synes det er deilig å bli slikket eller sugd på kjønnsleppene, klitoris, rundt skjedeåpningen, penis og pungen, som alle er følsomme steder. Vær forsiktig med bruk av tenner, det kan være smertefullt. Improviser og lek, og spør gjerne den du har sex med om hva som er deilig.

Når vi blir født registreres vi som gutt eller jente, basert på hvordan våre ytre kjønnsorganer ser ut. Med hvilket kjønn vi har, følger det en del forventninger om for eksempel utseende og atferd. Dette kalles kjønnsroller eller kjønnsnormer. Forventninger til at jenter skal oppføre seg på en måte og gutter på en annen, kan legge begrensninger for alles mulighet til å være seg selv.

Noen har ingen problemer med å bryte ut av disse begrensningene hvis de ønsker, mens andre synes dette er vanskelig, og føler seg presset til å tilpasse seg noe de ikke er komfortable med. Noen er født som biologisk kroppslig gutt, men føler selv at de er jente, eller omvendt. Noen opplever at de er noe midt imellom, og synes ikke at hverken gutt eller jente passer på dem.

Personer som opplever utfordringer eller usikkerhet knyttet til sin kjønnsidentitet, kalles ofte trans som en samlebetegnelse. Ikke alle er komfortable med denne betegnelsen. Hvis man er usikker på om man skal kalle noen hun, han eller noe annet, er det beste og enkleste å spørre personen selv hvilket navn og hvilket pronomen personen ønsker å bruke om seg selv.

Om man er gutt, jente eller annet, og hvilken måte man ønsker å være og se ut som dette på, er opp til hver enkelt å bestemme. Alle har rett til å være seg selv. Mange tenker at det er enkelt å si ifra og å sette grenser, men opplever at det blir vanskelig å finne ordene når man er midt i situasjonen. Det kan derfor være lurt å tenke gjennom hvor dine egne grenser går, og på forhånd tenke på gode måter å si fra på dersom du opplever at noen krysser, eller er på vei til å krysse disse.

Alle bør også tenke gjennom hvordan man kan reagere på en god måte dersom den andre sier nei når man selv har lyst til å fortsette. Dersom du er usikker på om den andre har lyst til å fortsette med det dere holder på med; spør. Du kan for eksempel spørre den andre om han eller hun synes det er deilig, eller om han eller hun har lyst til å fortsette. Alle har ansvar for å respektere andres grenser.

Alle bør også være oppmerksomme på hva som kan være konsekvensene av å tråkke over andres grenser, både hvordan dette kan påvirke andre mennesker og hva som faktisk er straffbart. Det finnes mange former for sex, fra beføling og kyssing til samleie. Første gang kan derfor egentlig være mange ganger. Det kan være første gang man onanerer noen eller blir onanert, første gang man har munnsex, første gang penis, dildo eller annet føres inn i skjede eller anus, eller første gang man har andre former for sex.

Det er helt vanlig at alt ikke går helt som man hadde tenkt første gangen. Ingen er eksperter første gang de gjør noe! Sannsynligvis går det mye bedre etter hvert.

Det er ikke uvanlig å tro at alle andre er mer erfarne enn deg selv. Gjennomsnittlig samleiedebutalder i Norge er 17 år for jenter og 17,9 år for gutter. Dette betyr at noen har samleie for første gang før denne alderen, og andre etter. Det viktigste er å kjenne på hva du selv synes er riktig for deg — statistikken er ingen fasit.

Alle prevensjonsmidler beskytter mot graviditet. Kondom beskytter i tillegg også mot seksuelt overførbare infeksjoner. Du bestemmer selv hvilken metode du ønsker å bruke. Skaff deg kunnskap om de ulike prevensjonsmidlene — om virkning, bivirkninger og bruksmåte — slik at du kan velge metoden som passer best for deg.

Begge parter har likt ansvar for å beskytte seg mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Kobberspiral er laget av plast og har en myk kobbertråd surret rundt en del av plasten.

Spiralen er cirka tre centimeter lang. Dersom spiralen er satt inn på riktig måte vil ikke partneren din legge merke at du bruker spiral. Spiralen vil heller ikke skade et kondom. Siden kobberspiralen ikke inneholder hormoner har du eggløsning og menstruasjon som før.

Kobberspiralen virker ved at kobberet i spiralen ødelegger sædcellenes evne til å befrukte et egg. Kobberspiralen kan sitte i inntil fem år og er et av de sikreste prevensjonsmidlene på markedet. Det er ikke fare for å bruke spiralen feil og du trenger ikke huske noe hver dag, slik du må ved for eksempel p-piller.

Ettersom kobberspiralen ikke inneholder hormoner gir den heller ikke hormonbivirkninger. Dersom du har menssmerter fra før vil disse kunne bli forsterket. Det er også vanlig at blødningene blir noe kraftigere og at blødningene varer ca. De aller fleste friske kvinner kan bruke spiral, også kvinner som ikke har vært gravide tidligere. Siden den ikke inneholder hormonet østrogen kan også kvinner med risiko for blodpropp og hjerte- og karsykdom bruke denne type prevensjon.

Kobberspiral passer for kvinner som ønsker prevensjon med høy sikkerhet og for de som ikke vil at noen skal vite at de bruker prevensjon. Kobberspiral passer også for kvinner som ikke ønsker påvirkning av hormoner. For å få spiral må du først ha en time hos lege, jordmor eller helsesøster. De vil stille deg noen spørsmål og gi deg en resept på spiral som du henter ut på apoteket. Ved noen legekontorer og helsestasjoner kan du kjøpe spiralen på stedet. Før du setter inn en spiral er det viktig å vite at du ikke er gravid.

Hvis du ikke har testet deg for seksuelt overførbare infeksjoner vil dette gjøres før eller samtidig som spiralen settes inn. Spiralen kan settes inn når som helst i menstruasjonssyklusen, så lenge det er sikkert at du ikke er gravid. Du er beskyttet mot graviditet med en gang.

Kobberspiralen koster mellom kroner på apoteket. Gratis for deg fra 16 til og med 18 år, mens åringer betaler cirka halv pris. Hos Sex og samfunn koster den kroner. De fleste kondomer er laget av latex, som er en type gummi. Det finnes kondomer i ulike størrelser, farger og smaker. Det finnes kondomer uten latex slik at også de med latexallergi kan bruke kondom. Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter både mot graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner.

Kondom beskytter mot graviditet ved at sædcellene fanges opp før de kommer inn i skjeden. Som beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner bør kondom brukes ved vaginalt samleie, munnsex og analsex. Gratis kondomer fås hos Sex og samfunn, hos helsesøster eller på helsestasjon for ungdom. Du kan også bestille gratis kondomer på www.

Kondomer kan dessuten kjøpes på apotek, i dagligvarehandler, og på bensinstasjoner. En pakke med ti kondomer koster mellom 60 og kr avhengig av hvilket merke man kjøper. Hormonspiralen er laget av myk plast og måler cirka tre centimeter. Dersom spiralen er satt inn på riktig måte, vil ikke partneren din legge merke at du bruker spiral. Hormonspiralen inneholder hormonet gestagen. Gestagen hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren.

Hormonspiral er en av de sikreste prevensjonsmidlene på markedet. De fleste som bruker hormonspiral vil etter hvert bli helt uten blødninger. Noen får månedlige blødninger omtrent som før, men med mindre blødningsmengde og menssmerter. Noen få vil få uregelmessige blødninger. Den passer for kvinner som ønsker prevensjon med høy sikkerhet og for de som ikke vil at noen skal vite at de bruker prevensjon.

Dersom hormonspiralen settes inn innen syvende? Hvis du begynner etter dette må du bruke kondom de sju første dagene. Hormonspiral koster fra kroner. Hormonspiral er gratis for de mellom 16 og 17 år.

Er du 18 år må du betale ca. Den er myk og bøyelig, og kan ikke knekke. P-stav inneholder kjønnshormonet gestagen og virker først og fremst ved at hormonet hindrer eggløsning. P-staven kan sitte i inntil 3 år. P-stav er det prevensjonsmiddelet som gir best beskyttelse mot graviditet. P-stav gir ingen farlige bivirkninger og det synes ikke at du har den. Du trenger heller ikke huske på noe hver dag som ved p-piller.

Ulempen med p-stav er at du ikke vet på forhånd hvordan blødningene blir etter at du har fått satt inn p-staven. Mange bli helt uten blødninger. Noen får månedlige blødninger, omtrent som før, men med mindre blødningsmengde og menssmerter.

Andre vil få uregelmessige blødninger. P-stav fås kjøpt på apoteket. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept til deg og sette inn p-staven. Før innsetting er det viktig å vite at du ikke er gravid.

Dersom p-staven settes inn innen femte dag i menstruasjonen er du sikker fra første dag. P-stav settes inn under huden, på innsiden av overarmen. Du får lokalbedøvelse og innsettingen er helt smertefri. Du vil få et lite arr på 2 millimeter etter innsettingen. Noen kan få et stort blåmerke og bli litt øm i armen etter innsetting.

Dette er ikke farlig, og du kan bruke armen som normalt. Blåmerket vil forsvinne av seg selv etter noen uker. Du kan slutte med p-stav når du vil og bestiller da en time hos lege, helsesøster eller jordmor. Dersom du vil fortsette med p-stav etter tre år, fjernes den gamle staven, og det settes inn en ny stav på samme sted. P-stav koster kroner. P-stav er gratis for de mellom 16 og 17 år.

P-sprøyte inneholder kun hormonet gestagen. Det finnes kun én type på markedet og denne heter Depo-Provera. Sprøyten settes av helsepersonell i skulder- eller rumpemuskelen hver P-sprøyte er et svært sikkert prevensjonsmiddel, så lenge du husker neste sprøyte før det har gått 12 uker. Du trenger ikke å huske noe hver dag, slik du må ved for eksempel p-piller. De fleste som bruker p-sprøyte vil etter hvert bli helt uten blødninger.

Hormonene kan ikke fjernes hvis du får bivirkninger, men du må vente på at virkningen går over. Når du slutter på p-sprøyte tar det ofte lang tid før eggløsningen kommer i gang. Du kan derfor oppleve at det kan ta måneder før du får tilbake normal menstruasjon. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept, og de kan også sette sprøyten. Selve p-sprøyten fås kjøpt på apoteket. Dersom p-sprøyten settes innen femte? Begynner du utenom dette må du bruke kondom de første sju dagene. En p-sprøyte koster 86 kroner og varer i 12 uker.

P-sprøyte er gratis for de mellom 16 og 19 år. Gestagenpiller inneholder kun hormonet gestagen. Gestagen hindrer eggløsning, gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren, og gjør slimhinnen i livmoren tynn slik at et eventuelt befruktet egg ikke fester seg. Gestagenpiller beskytter mot graviditet uten å gi farlige bivirkninger.

At du må huske å ta en pille hver dag, til samme klokkeslett, kan gi stor fare for brukerfeil. Dette vil igjen kunne føre til nedsatt beskyttelse mot graviditet. Gestagenpiller skal tas til samme tidspunkt hver dag og uten pause. Du kan glemme pillen opp til 12 timer gjelder Cerazette og Desogrestrel Orifarm.

Dersom du glemmer lenger enn dette må du bruke kondom i tillegg i 2 dager for å være sikker på å ikke bli gravid. En pakke med 3 brett 3 måneders forbruk koster fra ca.

Dersom du er mellom 16 og 20 år får du ca. Minipille inneholder hormonet gestagen og den virker først og fremst ved at hormonet gjør at sædceller ikke klarer å komme inn i livmoren, og dermed ikke klarer å befrukte eggcellen.

Det finnes én type på markedet og denne heter Conludag. Minipillen beskytter mot graviditet uten å gi farlige bivirkninger.

Minipiller skal tas til samme tidspunkt hver dag og uten pause. Dersom du er mellom 16 og 20 år får du kroner i rabatt hver tredje måned, dermed blir noen minipiller gratis. Hormonell prevensjon med både østrogen og gestagen kombinasjonspreparater.

P-ring inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Det finnes kun én type på markedet og denne heter NuvaRing.

Du setter inn p-ringen i skjeden selv, og den virker i 3 uker. Etter 3 uker tas den ut og erstattes med en ny, eller du har en ringfri uke med blødning menstruasjon før du setter inn en ny.

Hormonene i p-ringen hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædcellene å komme inn i livmoren. Ved bruk av p-ring får du mindre smerter og blødninger enn ved en vanlig menstruasjon. Blødningene blir regelmessige og ved behov kan du selv utsette blødningen. Du trenger heller ikke å huske noe hver dag, slik du må ved bruk av p-piller. Du må allikevel huske å ta den ut og sette den inn til riktig tid, og det er derfor muligheter for brukerfeil.

Ringen er elastisk og holder seg vanligvis på plass i skjeden. En sjelden gang kan likevel ringen falle ut, for eksempel ved fjerning av tampong eller ved samleie. Du er fortsatt beskyttet mot graviditet dersom ringen er ute av skjeden i mindre enn tre timer i løpet av et døgn. Ringen kan skylles i kaldt eller lunkent ikke varmt vann, før den settes inn igjen.

Kjenn etter om ringen sitter på plass etter hvert toalettbesøk de første dagene. Etterhvert kan du sjekke om ringen sitter på plass for eksempel en gang i uken. En pakke med 3 ringer varer i 3 måneder og koster ca. Er du mellom år får du dekket en tredel av prisen. P-plasteret måler 4,5 x 4,5 centimeter og inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen.

Det finnes kun én type på markedet, og denne heter Evra. Plasteret skal skiftes én gang i uken. Hormonene i p-plasteret hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædcellene å komme inn i livmoren. Plasteret kan stort sett plasseres overalt på kroppen der det er hel, ren og tørr hud, men ikke på brystene. Det vanligste er å feste plasteret på overarmen.

For å unngå hudirritasjoner kan du veksle mellom stedene du setter plasteret. Plasteret skiftes én gang per uke, på samme ukedag, i tre uker. Du skal så ha maksimum sju dagers pause uten plaster før du setter på et nytt plaster. Du vil vanligvis få en blødning to til tre dager etter at plasteret er fjernet.

Du skal sette på nytt plaster selv om du fortsatt har blødning. Ved bruk av p-plaster får du mindre smerter og blødningsmengde enn ved en vanlig menstruasjon. Dessuten trenger du ikke å huske å ta en pille hver dag.

Ulempen med p-plaster er at du har et synlig plaster på huden. Du må også huske å skifte dette en gang i uka og det er derfor muligheter for brukerfeil.

En pakke med 9 plaster varer i 3 måneder og koster cirka kroner. Dersom du er mellom år får du dekket ca. P-piller inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Hormonene i p-piller hindrer eggløsning, og gjør det dessuten vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren. Det finnes forskjellige merker p-piller, men alle virker på samme måte.

De ulike typene p-piller kan ha litt forskjellig varianter av hormonene og du kan derfor få lite bivirkninger av ett merke, men mer av et annet. Informasjon om alle de ulike typene finnes på www. Ved bruk av p-piller får du mindre smerter og blødningsmengde enn ved en vanlig menstruasjon.

Blødningene blir regelmessige og ved behov kan du selv utsette eller hoppe over en blødning. P-piller skal tas hver dag, og det at du må huske å ta en pille hver dag kan gi stor fare for brukerfeil. Et brett p-piller har enten 21 eller 28 piller. Dersom ditt brett har 21 piller tar du vanligvis en ukes pause før du starter på nytt brett, med mindre du vil hoppe over en blødning. Denne varierer fra merke til merke. Det billigste merket koster cirka 80 kroner for tre måneder og det dyreste merket koster cirka kroner for tre måneder.

Dersom du er mellom år får du dekket  kroner hver tredje måned. Det betyr at de billigste merkene blir gratis og at du betaler mindre for de dyrere merkene. Nødprevensjon, også kalt angrepille, kan hindre graviditet. Du kan ta nødprevensjon dersom du har hatt samleie og brukt prevensjon feil for eksempel glemt p-pille , ikke har brukt prevensjon, eller har brukt kondom som sprakk under samleie. Nødprevensjon inneholder hormonet gestagen, eller en variant av dette, og virker ved å utsette eggløsningen.

Nødprevensjon kan ikke forhindre graviditet hvis befruktningen allerede har skjedd. Pillen må derfor tas så tidlig som mulig, helst med en gang etter samleiet. Dersom du kaster opp før det har gått 3 timer, bør du ta en ny pille.

Det er ingen aldersgrense for å kjøpe nødprevensjon på apoteket. Noen butikker og bensinstasjoner selger også nødprevensjon. For å kjøpe nødprevensjon andre steder enn apotek må du være over 18 år. Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap. Derfor må du ta en graviditetstest etter at du har brukt nødprevensjon. Det tar to uker fra ubeskyttet samleie til en graviditetstest er sikker.

Dersom du tar testen for tidlig kan du ikke stole på en negativ graviditetstest. Hvis du vanligvis bruker prevensjon med hormoner, og har tatt nødprevensjon, må du bruke kondom eller avstå fra samleie i to uker etterpå for å være sikker på at du ikke er gravid.

Dette er fordi nødprevensjonen ødelegger virkningen av annen prevensjon i opptil to uker etterpå. Du må også bruke kondom hvis du skal starte med ny prevensjon etter å ha tatt nødprevensjon. Dersom du har spørsmål om dette kan du spørre på apoteket, eller du kan spørre helsepersonell. Det er også mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Dette er altså den desidert sikreste formen for nødprevensjon.

Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i fem år. Lege, jordmor eller helsesøster kan sette inn kobberspiral. Hvis du bruker p-piller kombinasjons p-piller , p-ring eller p-plaster, er det mulig å utsette eller forskyve blødningen som kommer hver måned. Med p-piller, så dropper du den hormonfrie uken eller de hormonfrie pillene på slutten av brettet, og begynner rett på et nytt brett neste dag.

Det er også mulig å hoppe over blødninger for deg som bruker p-plaster og p-ring. Sterilisering er en operasjon som gjør at man ikke lenger kan få barn. Både kvinner og menn over 25 kan søke om å få utført en slik operasjon. Det vanligste er at fastlegen henviser pasienten til et sykehus for sterilisering.

Noen steder anbefales såkalte «sikre perioder» som prevensjon. Dette går ut på at man regner ut eller bruker elektroniske hjelpemidler til å måle når man har høyest risiko for å bli gravid, og bruker kondom eller unngår å ha sex disse dagene. Dette gir ikke god beskyttelse mot graviditet og er ikke anbefalt som prevensjonsmiddel. Å «hoppe av i svingen» er, på lik linje med sikre perioder, heller ingen anbefalt metode dersom du ønsker å være beskyttet mot graviditet. Selv om utløsningen tilsynelatende skjer utenfor vagina, kan såkalte lystdråper, som kommer før en utløsning, befrukte et egg.

Å «hoppe av i svingen» er derfor ikke noen god beskyttelse mot graviditet. Seksuelt overførbare infeksjoner SOI er virus eller bakterier som smitter ved ulike former for seksuell aktivitet. De fleste seksuelt overførbare infeksjonene smitter ved kontakt mellom slimhinner som finnes ulike steder på kroppen, blant annet i kjønnsorganene, i halsen og i endetarmsåpningen.

Enkelte av disse infeksjonene kan også smitte via blod. Alle som er seksuelt aktive kan bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner, uavhengig av hva slags sex man har. Noen av infeksjonene overføres lett, for eksempel ved at man berører kjønnsorganet med fingrene, og deretter berører et annet kjønnsorgan, munn eller endetarmsåpningen. De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og herpes på kjønnsorganene.

Mindre utbredt er hiv, hepatitt B og C, gonoré og syfilis. Du kan ha en infeksjon uten at du merker det. Det anbefales derfor at du tester deg ved hvert partnerbytte, og dersom nåværende eller tidligere partner har fått påvist en seksuelt overførbar infeksjon.

Noen kan synes det er ubehagelig å få vite at de har en seksuelt overførbar infeksjon. De fleste av de seksuelt overførbare infeksjonene er ikke farlige, så lenge du får behandling. Husk også på at det å bli smittet er veldig vanlig, og noe mange opplever.

Alle disse plagene kan også skyldes andre sykdommer. Dersom du får noen av plagene eller symptomene nevnt over bør du bestille time hos lege. Det anbefales ikke å låne medisiner av venner, da det kan være at du ikke tåler medisinen eller at det er feil medisin. Mange steder rundt om i landet tilbyr testing. Du kan blant annet teste deg hos Sex og samfunn, fastlege, på helsestasjoner og på ungdomsklinikker. Test fra skjeden, endetarmsåpningen eller en urintest kan du enkelt ta selv.

Test fra hals, hud eller blodprøve må utføres av helsepersonell. Dersom du får påvist en seksuelt overførbar infeksjon er det viktig at tidligere partnere får beskjed om dette slik at de også kan sjekke seg og eventuelt behandles.

Denne beskjeden kan du gi selv eller helsepersonell kan gjøre det for deg. Ditt navn vil ikke bli oppgitt. Smittevernloven i Norge sier at alle er forpliktet til å la seg behandle ved smitte av klamydia, gonoré, syfilis, hepatitt B og C og hiv. Mange, inkludert noe helsepersonell, tror at kvinner som har sex med kvinner er mindre utsatt for smitte og derfor ikke trenger å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner. Kvinner om har sex med kvinner kan smittes ved de fleste former for sex, inkludert ved munnsex, fingersex, rimming og ved deling av sexleketøy.

Menn som har sex med menn er særlig utsatt for å bli smittet med en seksuelt overførbar infeksjon. Bruk av kondom ved analt samleie og munnsex beskytter mot de fleste infeksjonene. Kondom beskytter kun det området kondomet dekker og kan derfor ikke gi beskyttelse mot alle seksuelt overførbare infeksjoner. Herpes, kjønnsvorter, skabb og flatlus kan sitte utenfor området kondomet dekker, og kan derfor smitte til tross for at kondomet brukes riktig. Alle som er seksuelt aktive bør teste seg.

Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie både vaginalt og analt eller munnsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy. Kondom beskytter mot smitte. Kondom på sexleketøy og latexhansker ved fingring og håndsex beskytter mot klamydia.

De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Dersom man får plager merker man disse tidligst 1—2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet. Det anbefales at du tester deg for klamydia hvis du har symptomer, eller hvis du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner.

Klamydia behandles med antibiotika. Uten behandling kan klamydia utvikle seg til bekkeninfeksjon, det vil si infeksjon i livmor og eggledere, eller infeksjon i testikler og bitestikler. Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn. For å hindre at flere blir smittet er det viktig at den som har smittet deg får beskjed om å teste seg.

Det er også viktig å gi beskjed til personer du kan ha smittet. Mykoplasma skyldes en smittsom infeksjon med bakterien Mycoplasma genitalium. Mykoplasma kan smitte til skjede, penis urinrør og endetarmsåpning.

De fleste som smittes med mykoplasma får ingen symptomer. Dette fører til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Det vanligste symptomet er svie når du tisser.

Kvinner kan merke blødninger etter samleie og utenom menstruasjon, og får ofte forandret utflod; økt mengde, endret farge og endret konsistens. Menn kan også merke utflod fra urinrøret. Behandling for mykoplasma er antibiotika, og vanligvis tar man tabletter én gang daglig i fem dager.

Siden tre av ti av de som får behandling mot mykoplasma ikke blir kurert etter den første behandlingen, er det veldig viktig at du tar en ny test etter at du har blitt behandlet. Dette kalles kontrollprøve og kan tidligst tas fire uker etter at du begynte på behandling. Det finnes foreløpig ikke fullstendig kartlegging som gir svar på om mykoplasma kan gi alvorlige eller langvarige skader. Mye tyder på at ubehandlet mykoplasma kan utvikle seg til bekkeninfeksjon infeksjon i livmor og eggledere eller infeksjon i testikler og bitestikler.

Smitteoverføring kan skje vaginalt og analt, og ved munnsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene, eller via sexleketøy. De fleste som får smitte i penis urinrør får symptomer. Ved smitte i skjede får bare rundt halvparten symptomer. Smitte i hals og anus gir sjelden symptomer. Eventuelle plager merkes tidligst to til sju dager etter smittetidspunktet, men kan også komme senere. Noen er smittet uten at de får noen symptomer. Smitten kan da videreføres uten at smittebæreren er klar over det.

Uten behandling kan gonoré utvikle seg til bekkeninfeksjon, det vil si infeksjon i livmor og eggledere, eller infeksjon i testikler og bitestikler. En person som har gonoré vil også lettere kunne bli smittet av andre seksuelt overførbare infeksjoner. Testing og behandling er gratis. Gonorétallene har vært lave i Norge i lang tid, men de siste årene har det vært en økning.

Statistikken viser at mange blir smittet i utlandet, og det antas derfor at økningen i stor grad skyldes at vi reiser mer enn tidligere. Et typisk herpesutbrudd kjønnsherpes starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden.

Noen opplever også utstrålende smerter i huden, for eksempel nedover lårene. Etter noen dager kommer det blemmer og sår. Disse kan komme på penis, rundt skjedeåpningen, rundt endetarmsåpningen eller i huden rundt kjønnsorganet.

Det vil si at dersom en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet, og kan få kjønnsherpes. Dersom en som har kjønnsherpes får munnsex, kan den som gir munnsex få munnherpes.

I praksis regnes man kun som smittsom mens man har utbrudd, men det er en liten mulighet for at smitte også kan skje før eller etter et utbrudd. Unngå samleie og munnsex mens du har utbrudd.

Bruk av kondom ved samleie reduserer smittefaren, men fjerner den ikke helt da kondomet ikke nødvendigvis dekker hele området hvor utbruddet er. Herpes er ikke farlig, men sårene er vonde og kan virke sjenerende. Huden blir normal når sårene har grodd. Det finnes ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset, men behandling kan hindre nye utbrudd eller gjøre utbruddene kortere. Herpes er svært vanlig. Trolig smittes over 80 prosent av alle i Norge med et av de to herpesvirusene i løpet av livet.

De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger. Kjønnsvorter, også kalt kondylomer, er vorter på huden i underlivet. Kjønnsvorter er ikke farlig. Vortene kommer av et virus som kalles HPV, som kan smitte til huden ved hudkontakt med en smittet person. Ikke alle får vorter selv om de har blitt smittet med viruset.

Det går vanligvis én til åtte måneder fra du ble smittet med viruset til det eventuelt oppstår vorter i huden. Bruk av kondom beskytter til en viss grad, men ved for eksempel samleie vil det allikevel være noe hudkontakt, selv ved bruk av kondom. HPV-virus smitter lett når du har synlige vorter. Etter at vortene er borte er smittefaren mindre. Kroppens immunforsvar vil oftest utrydde viruset og eventuelle kjønnsvorter i løpet måneder.

Med behandling forsvinner vortene raskere. Den vanligste behandlingen mot kjønnsvorter er et flytende middel som pensles på vortene, men det finnes også ulike kremer som kan benyttes. Behandlingen fås kun på resept, og du må derfor bestille time hos lege for å starte med behandling mot kjønnsvorter. Det finnes ingen tall på hvor mange som har kjønnsvorter, men HPV-virus er antakelig den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge.

Minst 70 prosent av alle som har sex vil bli smittet med HPV i løpet av livet. Bare én av ti får synlige kjønnsvorter. Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt-virus. Hiv finnes i blod, i sæd og i skjedevæske. Det ødelegger immunsystemet ved å drepe en spesiell type forsvarsceller i kroppen, og kroppens forsvar mot infeksjoner svekkes.

Hiv er et lite smittsomt virus og kan ikke smitte gjennom spytt, tårer, svette, avføring eller urin. Hiv overføres heller ikke ved å drikke fra samme glass, ved kyssing eller berøring. Viruset kan smitte ved samleie både vaginalt og analt. Det kan i svært sjeldne tilfeller også smitte via munnsex. Hiv kan også smitte via blod, og stoffmisbrukere som er smittet av hiv kan smitte andre ved deling av sprøyter eller annet brukerutstyr.

Du kan teste deg for hiv ved å ta en blodprøve hos lege eller helsesøster. Prøven vil være sikker 12 uker etter antatt smittetidspunkt. Moderne hivbehandling gjør i dag at en person som bruker medisinene på riktig måte ikke kan smitte andre. Dermed kan hiv-positive personer leve tilnærmet normale liv; de kan få barn, gifte seg og leve trygt sammen med en partner de er glad i, uten risiko for at de skal smitte andre.

Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie både vaginalt og analt , eller munnsex. Bruk av kondom beskytter. Syfilis kan også smitte ved kontakt med blod, og i sjeldne tilfeller kan syfilis smitte ved kyssing.

Det tar mellom én til ti uker fra smittetidspunkt til det danner seg et sår. Såret er smerteløst og forsvinner igjen etter noen uker. Dersom syfilis ikke testes og behandles kan det over tid flere år utvikle seg til en alvorlig bakterieinfeksjon med plager som trøtthet, hodepine, feberfølelse, nedsatt allmenntilstand hovne lymfeknuter og hudforandringer.

I de mest alvorlige tilfellene kan syfilis føre til hjertesykdom og alvorlig sykdom i nervesystemet. Det kan ta opptil 12 uker fra man ble smittet med syfilis til det vises på en prøve. Du kan altså stole på en negativ test når det har gått minst 12 uker fra antatt smittetidspunkt. Dersom du har testet positivt på syfilis er det svært viktig at du ikke har sex med noen før legen som behandler deg har fortalt deg at du ikke smittsom lenger.

Syfilis er sjelden i Norge. De siste årene har det blitt påvist under tilfeller årlig. Mange smittes i utlandet, og menn som har sex med menn er særlig utsatt for syfilissmitte. Hepatitt er betennelse i leveren. Man kan få hepatitt av ulike virus. De vanligste virusene kalles hepatitt A, hepatitt B og hepatitt C.

Av disse er det særlig hepatitt B-viruset som kan smitte ved sex, og det er derfor bare hepatitt B som vil bli omtalt her. Hepatitt B smitter ved vaginal- og analsex, og munnsex. Kondom beskytter ved samleie og munnsex. Hepatitt B kan også smitte ved kontakt med blod, og i sjeldne tilfeller kan det smitte via spytt. Prøven tas som en blodprøve. Hvis du tester positivt for hepatitt B må du følges opp av en legespesialist på sykehus.

Behandling og oppfølging av hepatitt B er gratis i Norge. De fleste som får hepatitt B blir friske innen fire måneder, men noen få prosent av de smittede må leve videre med en varig sykdom.

Disse risikerer på lang sikt å utvikle alvorlig leversykdom. Det finnes vaksine mot hepatitt B. Vaksinen er gratis for personer som er særlig utsatt for å bli smittet. Flatlus er en parasitt som lever og formerer seg på kroppshår. På grunn av hårfjerning og barbering av kjønnshår er ikke flatlus lenger så vanlig. Flatlus overføres ved nær kroppskontakt, for eksempel ved sex eller annen naken kroppskontakt.

Flatlus kan i sjeldne tilfeller også smitte via håndklær, sengetøy og klær. Du kan i noen tilfeller selv se etter om du har lus. Eggene vil også kunne være synlige. Dersom du om du har lus kan behandling kjøpes reseptfritt på apoteket.

Hvis du opplever ubehagelig kløe i underlivet, men ikke selv klarer å se lus, bør du bestille time hos en lege som kan undersøke deg. Partner må også behandles for at dere ikke skal smitte hverandre på nytt, og for å hindre at flere blir smittet. Det anbefales at du gir beskjed til den som har smittet deg. Skabb overføres ved nær kroppskontakt, og kan smitte ved sex eller annen naken kroppskontakt. Skabb kan i sjeldne tilfeller også smitte via håndklær, sengetøy og klær.

Skabb gir vanligvis intens kløe som forverres ved varme, for eksempel når man ligger i senga under en varm dyne eller ved varmt vær. Det typiske er kløe om natten. Det finnes ulike midler mot skabb, blant annet en krem som man smører på hud og hår. Dette fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

Partner og personer du bor sammen med må også behandles for at en ikke skal smitte hverandre på nytt. Skabben dør etter noen døgn når den ikke er i kontakt med hud, eller dersom den blir utsatt for svært høy eller lav temperatur. Sengetøy, håndklær og klær som har vært i kontakt med huden, kan vaskes på 60 grader eller plasseres i fryser over natten. Alternativt kan tøyet henges kjølig i en uke.

Dyne, pute, madrass og yttertøy som ikke får plass i vaskemaskin eller fryseboks, bør luftes og plasseres kjølig i minst fire dager. Trikomonas er en encellet parasitt som kan smitte til skjede eller urinrør ved samleie. De fleste som smittes i skjeden får symptomer.

Det vanligste er at utfloden forandres. Ofte vil det være store mengder med tyntflytende og illeluktende utflod med gulgrønn farge og skummende konsistens. Det er svært sjelden at man tester for trikomonas i Norge da forekomsten er svært lav. Det kan være aktuelt å teste for trikomonas hos de som har vært på reise i land der trikomonas er vanlig, som har symptomer og som har testet negativt på alle andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Enkelte infeksjoner kan gi symptomer eller plager i underlivet, uten at de smitter ved seksuell kontakt. Disse infeksjonene regnes derfor ikke som en seksuelt overførbar infeksjon. De vanligste tilstandene er bakteriell vaginose og sopp. Bakteriell vaginose, også kalt skjedekatarr, er en veldig vanlig årsak til vond lukt i skjeden og økt mengde utflod.

Bakteriell vaginose skyldes en ubalanse mellom bakteriene som finnes naturlig i skjeden. En slik ubalanse er ikke farlig, det gir kun ubehag. Den vanligste plagen ved bakteriell vaginose er vond lukt. Mange beskriver lukten som råtten fisk. Ofte merker man også økt mengde utflod eller at utfloden endrer seg, for eksempel at den får en gråaktig farge.

Noen kvinner kan også få plager som kløe og svie i skjeden. Bakteriene gir bare plager hos kvinner, men de finnes også naturlig i underlivet hos en del menn. Vi vet ikke så mye om hvorfor enkelte får bakteriell vaginose.

Noen får det etter samleie, særlig med ny partner og i begynnelsen av et nytt forhold. En tror at bakteriene i skjeden påvirkes av kontakt med sæd. Kondom kan derfor hjelpe. Plagene vil nesten alltid gå over, også selv om du ikke tar noen behandling.

Bakteriell vaginose går ofte over av seg selv ved at man lar underlivet være mest mulig i fred. Selv om du opplever ubehagelig lukt, er det viktig at du ikke spyler oppover i skjeden med dusjstrålen, og at du ikke vasker underlivet med noen form for såpe.

Dette fører bare til at du vasker bort de beskyttende melkesyrebakteriene, som du helst vil beholde. Dersom tilstanden ikke går over av seg selv, kan det behandles med antibiotika, enten med stikkpiller til skjeden eller med tabletter som svelges på vanlig måte. Stikkpiller og tabletter har antagelig like god effekt. Stikkpillene er dyrere, men har færre bivirkninger sammenlignet med tablettene.

Det er ikke uvanlig å få en soppinfeksjon i skjeden etter å ha tatt antibiotika mot bakteriell vaginose. Sopp er av de vanligste årsakene til kløe i underlivet. Nesten alle kvinner får soppinfeksjon en eller annen gang i løpet av livet. Sopp finnes naturlig på hud, i munn, i mage, og også i skjeden hos mange kvinner. Vanligvis gir sopp ingen plager, blant annet fordi en rekke naturlige bakterier holder den i sjakk.

Foreløpig vet vi ikke så mye om hvorfor noen får plager av sopp i skjeden, mens andre aldri eller sjelden merker noe til dette. Overdreven vasking, bruk av såpe og intimsåpe samt bruk av antibiotika for eksempel mot urinveisinfeksjon øker risikoen for plager. Grunnen er at vasking, såpe og antibiotika fjerner bakterier, men ikke sopp.

Det bli dermed en ubalanse i den naturlige floraen. Den vanligste plagen ved soppinfeksjon er kløe på kjønnsleppene og i huden rundt skjedeåpningen. Et annet vanlig tegn på soppinfeksjon er at utfloden endrer seg. Ofte vil kvinner med sopp i skjeden ha utflod som er hvit og klumpete eller som er litt tørr. Etterhvert kan det også bli rødhet og hevelse i huden, og mange opplever svie i huden.

Fordi huden blir sår og sensitiv, kan noen kvinner få plager som svie når du tisser eller smerter ved samleie. Hvis du mistenker at du har sopp og har plager som er typiske for en soppinfeksjon, kan du prøve med behandling som du får kjøpt på apoteket. Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden.

I tillegg brukes en krem som skal smøres på huden rundt skjedeåpningen. Spør etter kombinasjonspakning mot sopp på apoteket. Kombinasjonspakningen inneholder både krem og stikkpiller, og fås kjøpt uten resept. Det finnes flere merker som virker like bra, for eksempel Canesten eller Pevaryl. Hvis plagene ikke gir seg i løpet av en uke, eller hvis plagene kommer tilbake etter behandling, bør du bestiller time hos lege.

Det er viktig å få sjekket om det kan være andre årsaker enn sopp til at du har plager. HPV er en samlebetegnelse for flere enn ulike virus, som alle smitter ved seksuell kontakt. Det antas at rundt 70 prosent av alle som er seksuelt aktive smittes av en eller flere former for viruset i løpet av livet. De fleste formene er ufarlige. Noen former av HPV-viruset kan føre til kreft i livmorhals, endetarmskanal og munnhule.

I Norge anbefales alle kvinner mellom 25 og 70 år å ta en celleprøve hvert tredje år. Dette er for at man skal oppdage celleforandringer før de rekker å utvikle seg til kreft. En celleprøve er en prøve fra slimhinnen i livmorhalsen.

Prøven tas med en liten børste ved en gynekologisk undersøkelse, og vil vanligvis ikke gjøre vondt. Selve analysen av celleprøven utføres ved laboratorier, og svaret kommer etter noen uker. Livmorhalskreft utvikler seg over lang tid. Det begynner med celleforandringer, og ikke alle celleforandringer er farlige. De fleste celleforandringene forsvinner som oftest av seg selv. Dersom det blir funnet celleforandringer som ikke forsvinner av seg selv, fjernes disse med laser eller kirurgi av en gynekolog.

I tillegg må du ta celleprøver litt oftere enn vanlig, en stund fremover, for å følge med på at forandringene ikke kommer tilbake. I Norge vil alle kvinner mellom 25 og 70 år som ikke har tatt celleprøve på tre år, få en påminnelse om dette i posten. Det er det tilstrekkelig å ta celleprøven hvert tredje år, også for unge kvinner. Skulle det være grunn til å ta prøven oftere, vil legen informere deg om dette.

Menstruasjonssyklusen er tidsperioden fra første dag i menstruasjonen til neste gang du får mensen. For mange kommer mensen regelmessig hver måned og det er da 28 dager mellom hver menstruasjon.

Andre har lengre eller kortere tid mellom hver menstruasjon. Noen har alltid regelmessig menstruasjon, det vil si like lang tid mellom hver menstruasjon, mens andre har veldig uregelmessig menstruasjon. Inne i livmoren finnes en slimhinne, endometriet, som er full av blodårer. Det er i denne slimhinnen et befruktet egg vil feste seg og vokse dersom du blir gravid.

Det er også denne slimhinnen som kommer ut som menstruasjon hvis det ikke blir noen befruktning. Hver måned gjør hormoner i kroppen at noen av de millionene av eggceller som ligger i eggstokkene modner. Samtidig vokser slimhinnen i livmoren og gjør seg klar til å ta imot et befruktet egg.

Når det første egget blir modent blir det sluppet fra eggstokken. Egget blir fanget opp av eggledere som er små kanal som leder frem til livmoren. Det tar cirka ett døgn for egget å komme hele veien gjennom egglederen. På vei gjennom egglederen kan eggcellen treffe en sædcelle og bli befruktet.

Hvis det ikke er noen sædceller i kanalen, og eggcellen kommer frem til livmoren uten å ha blitt befruktet, blir eggcellen ødelagt. Rundt to uker etter dette får livmoren beskjed av hormonene om at ingen egg ble befruktet. Blodårene i slimhinnen trekker seg da sammen, slik at hele slimhinnen dør og faller ut som menstruasjon.

Det anbefales å ta en graviditetstest dersom du har hatt ubeskyttet sex der det har vært en mulighet for at sæd har kommet inn i skjeden. Dette gjelder også dersom du er usikker på om prevensjonstypen som ble brukt ble brukt riktig.

Hvor tidlig du kan teste deg avhenger av hvilken graviditetstest du tar. Med noen tester kan du teste allerede dager etter befruktning, det vil si noen dager før forventet menstruasjon. Andre tester kan tas fra den dagen du forventer menstruasjon. En blodprøve kan gi et sikkert resultat tidligere. Graviditetstester kan kjøpes apotek og i dagligvarebutikker.

Det koster mellom og kroner for en test, avhengig av hvilket merke du kjøper. Du kan utføre testen selv ved å tisse på testpinnen. Ved helsestasjoner for ungdom og tilsvarende steder utføres graviditetstester gratis.

Også Sex og samfunn gjennomfører gratis graviditetstester. Det sikreste er å måle morgenurinen. Dersom testen viser et svakt positivt resultat anbefales det å teste igjen om et par dager.

Dersom det er kort tid siden en eventuell befruktning, kan en test vise negativt resultat selv om du er gravid.

En test regnes som sikker når det har gått rundt tre uker etter ubeskyttet samleie. Du bør derfor ta en test tre uker etter at du kan ha blitt gravid, selv om du har tatt en test tidligere. Hvis testen viser at du er gravid, men du er usikker på hvor lenge du har vært gravid, kan du finne ut dette ved å finne ut når du sist hadde menstruasjon.

Den første dagen i din forrige menstruasjon regnes som den første dagen i graviditeten. Når du regner hvor mange uker det er siden første dag i din siste menstruasjon, har du svaret på hvor mange uker det er siden du ble gravid.

Spontanabort er når en graviditet avsluttes ufrivillig innenfor de første 22 ukene av et svangerskap. Spontanabort er ganske vanlig. Mange kvinner har opplevd en eller flere spontanaborter i løpet av livet. Det er sjelden man finner en grunn for hvorfor svangerskap avsluttes tidlig. Det antas at en stor andel skyldes genetiske feil eller kromosomavvik som gjør at fosteret ikke er levedyktig.

En spontanabort oppdages som regel ved at du får smerter og begynner å blø. Etter at Helseutvalget begynnte å arbeide med rus, lesbisk helse og psykisk helse har det blitt enda mer aktuelt å fokusere mer på aktiviteter utenfor Oslo. For inneværende år har vi søkt om mange forskjellige aktiviteter i Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger.

Vi håper at Sosial- og helsedirektoratet ser viktigheten av disse tiltakene i tildelingsprosessen. Vi er hele tiden på utkikk etter nye samarbeidspartnere lokalt så vi oppfordrer gjerne lokale krefter til å ta kontakt med oss.

Hilsen Lars hiv Innsendt av: Hilsen Bård Alder Innsendt av: Når det gjelder HIV-smittede menn som har sex med menn i Norge - hvilke aldersgrupper er det mest i og hvilke øker mest?

Hilsen Bård og Lars Innsendt av: Anonym Det er jo kjent for mange, og iallefall for oss som har kommunikasjon som yrke at budskapet ikke når frem til mottaker når det "presenteres" i samme form over lang tid. Helseutvalget må oxo fornye seg, og hva er det dere gjør? Kanskje dere bør se på om dere trenger utskiftning i administrasjonen.

Dere må få inn andre og nye krefter. Enkelte av dere er gått ut på dato. Fordi det virker som dere ikke evner å tilpasse informasjonen til målgruppen. Det trengs stadig påminnelser, remindere og jeg synes ikke dere når frem i så måte. For meg kan det nesten virke som om dere er avhengig av økning i hiv positive for å få bevilget penger til driften av helseutvalget. Jeg synes ikke helseutvalget har noen troverdighet lenger, det trengs store omveltninger hos dere.

Anonym Seksualitet er så mangt. Seksuelt overførbare sykdommer kommer i mange former. Hvordan informasjonen formes ift seksueltoverførbare sykdommer kan være spennende. Klarer dere å formidle det samme budskapet i ulike former? Hvor er kreativiteten blitt av? Hva med å fornye seg? Har Helseutvalget kjørt seg fast i "et spor"?

Jeg legger ikke merke til dere lenger. Dere når ikke frem Hva med å få inn nye kreative krefter og skifte ut de gamle traverne. Kanskje dere også har en altfoir "topptung" adm? Dersom noen der ute har ideer og innspill til hva vi gjør, og hvordan vi organiserer arbeidet vårt, er vi takknemlige for tilbakemeldinger. Send oss en mail, ring oss eller kom innom oss dersom du har en ide som du tror vi kan spinne videre på.

Vi vil gjerne være et helseutvalg for alle, og ikke for de få! Steve Er det skadelig å bruke pumpe for å få penis litt større og kraftigere? Hvor ofte kan man bruke den - og hva kan man forvente når penis er ca 16 cm? Har dere noen erfaringer med at noen har negative assosiasjoner med å bruke pumpe?

Hilsen Bård Hivsmitte og suging Innsendt av: Anonym Hei Jeg lurte på en liten ting. Kan det gi smitte å suge? Anonym Er det vondt og får man "sponset" dette av staten?? Hilsen Johannes Kondombruk Innsendt av: Anonym Jeg vet at det kan medføre smittefare hvis en HIV-smittet knuller meg uten gummi. Men er det farlig å knulle uten gummi?

Hilsen Johannes og Bård mye risikosex fortsatt Innsendt av: Anonym Jeg er sjokkert over hvor mange som praktiserer usikker sex både på gaysir og eros. Hilsen Bård og Lars Sauna Innsendt av: Anonym Vet man noe om antallet personer som er smittet paa sauna? Hvis tallet er hoeyt, vil det vaere en idé aa stenge saunaene?

Hilsen Johannes Innsendt av: Anonym Er det stor smittefare forbundet med å bli slikket bak, såkalt rimming? Anonym Kan en hiv-pos smitte en annen hiv-pos en gang til? Har vært litt skriverier på gaysir om akkurat dette! Har selv vært hiv positiv i 15 år! Anonym Hvis man tar rollende som aktiv og passiv hvem er i den største risko gruppe??

Da med siker sex og uten kondom? Anonym I det siste har noen hiv-positive tatt litt ansvar og begynt å prege debatten og informasjonen rundt hiv. Tidligere syns jeg Helseutvalget har fremmet et sykdomsbilde av hiv som verken jeg selv eller mange andre kjenner seg igjen i. Og i samtale med utallige uvitende hiv-negative har jeg fått bekreftet at mange går rundt og tror veldig mye rart. Hvordan ser dere på problemstillingen rundt det å informere om hiv uten å stigmatisere oss hiv-positive?

Tidligere har jeg hatt inntrykk av at dere syns det er viktigere å skremme noen fra å bli smittet enn å la være å stigmatisere hiv-positive, men det er selvfølgelig mulig jeg tar feil Hilsen Bård og Lars Glidemiddel Innsendt av: Anonym Dere maser alltid om vannbasert glidemiddel, og det er jo bra.

Men hvordan er det med silikonbasert glidemiddel? Det er jo også 'condom safe'. Har selv en tendens til å bli litt sår der bak av vannbasert glidemiddel og syns silikonbasert funker mye bedre Husk brukernavn Dette er en offentlig maskin.

Debatter nye Hadde du hatt sex hva som helst av sex med forrige person??? Vil DU knulle forrige? USAs nye president svar. Har du spist Brekkestø-isen? På forsiden Klar for parade? Dette nettmøtet er avsluttet Du kan lese alle spørsmålene og svarene under. Helseutvalget har gitt ut en brosjyre som heter "Sex mellom menn" og som kan bestilles på post helseutvalget. Den kommer da gratis til deg i posten. Brosjyren kan også lastes ned fra Helseutvalgets hjemmeside http: Brosjyren kan også bestilles hos Sosial- og helsedirektoratet på trykksak shdir.

Hilsen Lars og Bård. Hiv smitter ikke ved kyssing, så en hivnegativ og en hivpositiv kan trygt kysse hverandre uten å være rett for smitte. Helseutvalget definerer sikrere sex som analsex med kondom og vannbasert glidemiddel, og oralsex uten sædavgang i munnen. Det vil altså være en større risiko å få sæd i munnen, enn hvis man bare suger. Hilsen Johannes, Lars og Bård. Vi vil gjerne understreke at alle har et ansvar for å beskytte både seg selv og andre mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Det er en dårlig strategi å tenke at en potensiell partner er hivnegativ dersom han ikke eksplisitt sier at han er hivpositiv. Man kan aldri ta utgangspunkt i at folk opplyser om sin hivstatus, og - igjen - det er hver enkelts ansvar å ta forhåndsregler for å beskytte både seg selv og andre mot eventuell smitte.

I vår brosjyre "Sex mellom menn" er noen situasjoner hvor det kan være vanskelig å bruke kondom beskrevet. Det kan være nyttig å ha lest i gjennom dem. Hilsen Bård og Lars. Hiv regnes i dag som en kronisk sykdom, og det er ikke sikkert at du dør av aids selv om du skulle bli hivsmittet. Dødeligheten for aids har gått betydelig ned de senere år etter at man fikk så effektiv behandling. Har man cd4-tall under bruker man å kalle tilstanden for aids.

Viral load betyr viruskonsentrasjon per volumenhet i blodet. Dette er viktig med tanke på behandlingseffekt. Vi har ikke noe forskningsdata eller annen kunnskap som sier noe om dette. Det vi vet er at hivviruset ikke smitter veldig lett, og at slike tilfeller som du beskriver har forekommet før.

Det er dessverre ikke mulig å kalkulere denne risikoen og derfor anbefaler vi de sikrere sex strategiene vi gjør. Vedrørende det du spør om vis a vis etnisk opphav medfører det ikke riktighet. Av de 56 menn som har sex med menn som ble funnet hivpositive i hadde 11 blitt smittet av sin faste partner.

Sånn sett kan man jo si at du var heldig. Hilsen Lars og Johannes. Siden HAART-behandlingen ble tilgjengelig midt på nittitallet har det vært en kontinuerlig og gradvis forbedring av disse medisinene.

Det har blitt gjort mye for å finne frem til så gode kombinasjoner av de forskjellige medisinene som mulig, både for å bedre effekten og minske bivirkningene. Dette har økt livskvaliteten for de fleste hivpositive betraktelig i forhold til situasjonene før medisinene ble tilgjengelig.

Det er flere internasjonale forskningsprosjekter som jobber frem mot vaksiner, men vi sitter ikke på noe kunnskap om hvor lang tid det kan ta før noen av disse når frem til et resultat som kan brukes i praksis. Hilsen Johannes, Bård og Lars. De fleste, men ikke alle, får symptomer på en akutt infeksjon mellom noen dager til noen uker etter å ha blitt hivsmittet.

Symptomene kan likne på en alminnelig influensa, men kan variere fra person til person: Feber, utslett på deler av kroppen, nattesvette, halsonde, forstørrede lymfeknuter, muskel- og leddsmerter og generell sykdomsfølelse er de vanligste symptomene.

Som oftest varer de fra noen dager til noen uker. Etter denne akutte fasen vil de fleste med hivinfeksjon leve i flere år uten merkbare symptomer på at de er smittet. Dersom en ikke er under behandling for hiv, vil oftest immunforsvaret svekkes og symptomer på langtkommen hivinfeksjon opptre.

Det kan ta opptil flere år før symptomer immunsvikt opptrer.

.

Telefonnummer søk norge nakenbilder av norske gutter homoseksuell

Sex knulle homo escort agency

Mange gutter som har smerter som kommer og går i pungen. Ofte kan det være en stikkende følelse. Stikkende smerter som kommer og går i pungen er som regel ikke tegn på at noe er galt. Mange er redde for kreft, men kreft gir sjeldent smerter. Smerter som ikke går over skal man alltid sjekke opp.

Har man feber og pungen blir rød og hoven kan man ha en bitestikkelbetennelse. Dette kan komme av for eksempel seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia. Testiklene er vanligvis god festet. Noen ganger kan testiklene likevel vri seg om sin egen akse. Da vil blodtilførselen bli klemt av. Dette gjør svært vondt, og testikkelen vi etter hvert hovne opp. I verste fall blir testikkelen ødelagt og må fjernes. Oppsøk alltid lege dersom du får smerter i pungen som ikke går over etter kort tid.

Kjønnshår har flere funksjoner. Det holder på lukten fra kjønnsorganet, det har nerveceller som oppfatter bevegelse, og det kiler partnerens kjønnsorgan. Noen liker ikke å ha mye kjønnshår, og klipper eller barberer derfor bort deler av eller alt kjønnshåret.

Det er vanlig å få røde prikker og kløe dagene etter barbering. Det skyldes at huden er irritert og at små harde hår som er kuttet kan gnisse.

Noen ganger får du små kviser etter barbering. Det kan komme fordi håret begynner å vokse innover i huden igjen. Det er ikke lurt å klemme disse, siden bakterier kan føre til arr eller en hudinfeksjon.

Har man mye problemer med inngrodd hår kan man forsøke en hårfjerningskrem i stedet. Ha god hygiene og vask området før barbering. Bruk et skarp og rent barberblad, og helst et nytt. Barber alltid med håret og ikke mot. Barberer du mot hårene får du lettere betennelse i hårsekkene. Skyll godt med lunkent vann etterpå. Ved barbering vil det alltid sitte igjen noen små hårstubber. Dette er fordi du ved barbering ikke klarer å få med selve hårroten.

Erogene soner er områder på kroppen som gir seksuelle lystfølelser og nytelse ved berøring. Det er individuelt hvor på kroppen disse sonene finnes. Berøring av de erogene sonene kan være med på å forsterke den seksuelle opplevelsen, både når du onanerer og når du har sex med andre. Klitoris og penishodet er for de fleste særlig følsomme områder.

Mange får nytelse av berøring på kjønnslepper, skjedeinngang, penisskaft, pung og endetarmsåpning. Andre eksempler på erogene soner er munnen, ørene, nakken, brystvortene, rumpa, lysken, mellom lårene, armhulen, føtter og tær.

Andre områder på kroppen kan være mindre opplagt som kilde til seksuell nytelse. Hvilke steder på kroppen som er erogene soner, og hvor følsomme disse er, kan variere. Hva som gir nytelse kan variere fra gang til gang, i ulike perioder av livet, eller fra partner til partner. Ved å utforske egen og andres kropp kan du finne nye erogene soner. Før samleie er det fint å ha det som kalles forspill. Kjæling, fingring, klining og slikking hører ofte med i forspillet. Da stimuleres mange av de erogene sonene slik at du blir kåt.

Prostatakjertel  Prostatakjertelen er plassert rett innenfor analåpningen, opp mot urinblæra. Prostatakjertelen sitter noen cm innenfor endetarmsåpningen, og kan kjennes som en pute i «taket» på tarmen. Kjertelen skiller ut en væske som blander seg med sædcellene ved utløsning. Prostatakjertelen kan stimuleres ved å ta en finger, dildo eller annet inn i endetarmen.

Gutter kan få ereksjon, utløsning og orgasmer hvis prostata blir stimulert på en måte man liker. Noen synes dette er spennende og deilig, andre har ikke lyst til å ta på eller bli stimulert i analåpningen.

G-punkt  Like innenfor skjedeinngangen er det et område som kan være særlig følsomt. Det finnes inne i «taket» i skjeden, og mange synes huden kjennes litt «knudrete» i dette området.

Det er uenighet om hvorvidt g-punktet faktisk finnes eller ikke. Uansett hva det medisinske svaret på g-punktet er, vet vi at røtter og vev fra klitoris omslutter hele skjeden. Derfor opplever mange en sterk lyst- og orgasmefølelse når området inne i stimuleres. Omskjæring av gutter betyr å fjerne forhuden slik at penishodet ikke er dekket med ekstra hud. Dette kan gjøre penishodet mer tørt, og huden på glans vil med tiden bli mer lik huden på resten av penis, og ikke så tynn og fuktig som slimhinnehuden på penishodet ellers er.

Mange vil få litt mindre følsomhet på penishodet etter at huden har blitt litt tykkere. Omskjæring er vanlig praksis i enkelte kulturer og religioner. I den muslimske, jødiske religionen og i enkelte ortodokse kirker er omskjæring en del av den religiøse praksisen. I andre land har det lenge vært vanlig å omskjære av hygieniske årsaker, for eksempel i USA. Det er ikke vist at man får bedre hygiene når man er omskåret, og det er blitt mindre vanlig å omskjære gutter av hygieniske årsaker nå enn tidligere.

Det er mest vanlig at man omskjærer guttebabyer særlig i jødisk religion, men det er mange som omskjærer guttebarn senere.

I de fleste religioner blir omskjæring gjort før puberteten. Mange mener at omskjæring er noe man bør få velge selv å få utført når man er gammel nok til å ta et selvbestemt valg. Det er sjeldent farlige komplikasjoner etter en omskjæring, men siden det alltid er en risiko for infeksjoner og blødninger har det vært diskutert om det er ansvarlig praksis når det ikke er medisinsk betinget.

Noen menn har også opplevd problemer med nedsatt følsomhet og problemer seksuelt etter omskjæring. Det er derfor store diskusjoner på om det skal være lov å omskjære guttebarn, og hvem som skal utføre disse omskjæringene. I Norge i dag er sykehus pålagt å utføre omskjæring, også der det ikke er noen medisinsk årsak til omskjæring.

Dette er for å sikre at det blir gitt riktig smertelindring, og at omskjæringen foregår innenfor trygge rammer og en trygg prosedyre. Dette gir lavere risiko for komplikasjoner. Noen gutter sliter med at forhuden er for trang, og at dette kan gi smerter eller ubehag når man onanerer eller har samleie. Da kan omskjæring være en løsning hvis annen behandling ikke virker. Omskjæring av jenter kalles også for kjønnslemlestelse, og betyr å fjerne, rispe eller prikke i deler av kjønnsorganet til jenter.

Det er svært ulik praksis hva som blir gjort i de forskjellige kulturer. Det er ingen religion som krever at kvinner skal omskjæres, og kvinnene som blir utsatt kan ha kristen, muslimsk eller annen religiøs bakgrunn. Ofte er det barn mellom år som blir utsatt, men det kan også være mindre barn og eldre barn. Omskjæring er mest utbredt i Afrika i rundt 30 forskjellige land som ligger innenfor et geografisk triangel som strekker seg fra Egypt i nordøst til Tanzania i sør og Senegal i vest. Man har også sett praksisen utenfor Afrika hos folkegrupper i Iran og Irak, og i blant enkelte muslimske grupper i Indonesia og Malaysia.

I Norge, og i svært mange andre land i verden, er det i dag forbudt å utføre omskjæring av kvinner. Forbudet er for å beskytte jenter da man ser at denne praksisen kan gi store plager for jentene senere. Forbudet og loven gjør ikke at det er straffbart eller forbudt å være omskåret, men at man kan bli straffet hvis man utfører dette på noen, eller hvis man er foreldre eller familie til barn som blir omskåret og er med på å få inngrepet gjort.

Det er også ulovlig å ta med jenter til andre land for å få utført omskjæringen der, selv om det er lov i landet der det blir utført. Det finnes mange forskjellige former for omskjæring.

Det er ikke uvanlig at jenta selv er usikker på hva som har skjedd, eller og om hun er omskåret eller ikke. Det er heller ikke så lett å vite hva som er normalt og ikke normalt hos kvinner i underlivet, da alle kvinner ser så forskjellige ut.

Jenters underliv består av store og små kjønnslepper, klitoris, en liten hudfold som dekker klitoris som kalles forhud og skjedeinngangen. I tillegg har urinrøret utgang i underlivet. Delvis eller fullstendig fjerning av både klitoris og kjønnslepper. Huden rundt blir sydd sammen slik at urinrøret og deler av skjedeinngangen blir dekket av et hudsegl. For at samleie og fødsler skal være mulig må kvinnen åpnes etter at hun er gift.

Alle andre skadelige inngrep av kvinners kjønnsorgan av ikke-medisinske årsaker som prikking, gjennomhulling, skjæring, skraping og brenning. Ofte er det skraping av overflaten til klitoris som blir utført.

Kontakt helsetjenesten, krisesenter, barnevernsvakt eller politi dersom du tror du står i fare for å bli omskåret. De har plikt til å hjelpe deg og de har taushetsplikt.

Hvis du lurer på hvor du kan henvende deg og hva som kan skje, kan du ta kontakt med Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Dette er lovbestemt i Straffeloven, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne.

Loven sier at straff i enkelte tilfeller kan falle bort hvis de som har sex er like i alder og utvikling. Det betyr at personer under 16 år kan ha sex med en person på sitt eget utviklingsnivå hvis man har lyst, og er fysisk og psykisk klar for det.

Om man er klar er det bare en selv som kan bestemme. Seksuell identitet handler om hvem vi blir forelsket i, hvem vi blir seksuelt tiltrukket av, og hvem man eventuelt ønsker å være kjæreste med. Seksuell legning eller orientering er andre ord som brukes. Noen ganger passer følelsene vi har godt med hvordan vi kjenner oss selv. Andre ganger avslører en forelskelse nye sider ved oss selv. I noen tilfeller kan det kjennes godt, mens andre ganger kan det oppleves som skummelt og vanskelig.

De fleste definerer hvilken legning de har, fordi de føler det sier mye om hvem de er. Noen mener at legning ikke er viktig, og ønsker derfor ikke definere seg som det ene eller andre. Noen vet helt sikkert hvilken legning de har, andre trenger mer tid for å finne av det. Mange bruker pornografi for å bli seksuelt opphisset.

Det finnes mye forskjellig porno, med ulike temaer og ulike personer som har sex. Hvis du har lyst til å bruke porno, kan det være greit å prøve å finne noe som passer for deg. Mye av den mest utbredte pornoen representerer ikke virkeligheten, og gir et feilaktig bilde av sex og kropp.

Skuespillere i slike pornofilmer har ofte fått utført kosmetisk kirurgi og har for eksempel over gjennomsnitt store pupper og peniser, og veldig små og symmetriske kjønnslepper. Sexen varer lenger enn et gjennomsnittlig samleie, og er ofte grenseløs. Det er lurt å være bevisst på dette hvis man bruker denne typen porno, slik at man ikke sammenligner seg selv eller partneren sin med pornosex og pornoskuepillere, og ender opp med å føle seg «unormal» eller ikke bra nok.

Husk at porno er laget for å få seerne seksuelt opphisset, ikke for å opplyse om hvordan kropp og sex ser ut og fungerer. Prostitusjon er å betale, eller ta betalt for sex eller samleie.

Noen bytter sex mot andre verdier enn penger, for eksempel klær, gavekort, rusmidler eller lignende. Det vanligste og mest synlige formen for prostitusjon er menn som kjøper sex av kvinner, men det finnes også menn og andre kjønn som selger sex, og kvinner og andre kjønn som kjøper sex.

I Norge er det ulovlig å kjøpe sex og å drive hallikvirksomhet å tjene penger på at noen andre enn deg selv selger sex. Å selge sex er ikke ulovlig. Orgasme er en serie rytmiske sammentrekninger av musklene i kjønnsorganet og rundt i underlivet. I forbindelse med orgasmen spres en vellyst i hele kroppen. Gutter får orgasme ved at penis og penishode eller prostatakjertel stimuleres gjennom ulike former for sex.

Jenter får oftest orgasme i forbindelse med stimulering av klitoris. Noen jenter kan også få orgasme ved stimulering av g-punktet eller ved å ha noe inne i skjeden.

Hos gutter henger sædutløsning vanligvis sammen med orgasme. Noen kan få utløsning uten orgasme, og noen kan også få orgasme uten sædutløsning. Noen jenter får utløsning, og spruter da en klar væske fra skjeden. Onani betyr å stimulere kjønnsorganet. Å onanere er en god måte å bli kjent med sin egen kropp og finne ut hva man liker seksuelt. Man kan bruke hendene eller supplere med for eksempel sexleketøy eller glidemiddel. Det er mange måter å onanere på.

De mest vanlige måtene er å massere klitoris, skjedeåpning og kjønnslepper, og å holde rundt penis og dra hånden frem og tilbake over penis og penishodet. Man kan også bruke puter, dyner eller andre ting å gni seg mot, og fingre eller andre ting som kan føres inn i skjede eller anus. Hvis du skal utføre munnsex bør du begynne forsiktig og høre etter hva partneren din synes er behagelig. Slikk eller sug der du synes det passer. Mange synes det er deilig å bli slikket eller sugd på kjønnsleppene, klitoris, rundt skjedeåpningen, penis og pungen, som alle er følsomme steder.

Vær forsiktig med bruk av tenner, det kan være smertefullt. Improviser og lek, og spør gjerne den du har sex med om hva som er deilig. Når vi blir født registreres vi som gutt eller jente, basert på hvordan våre ytre kjønnsorganer ser ut. Med hvilket kjønn vi har, følger det en del forventninger om for eksempel utseende og atferd.

Dette kalles kjønnsroller eller kjønnsnormer. Forventninger til at jenter skal oppføre seg på en måte og gutter på en annen, kan legge begrensninger for alles mulighet til å være seg selv. Noen har ingen problemer med å bryte ut av disse begrensningene hvis de ønsker, mens andre synes dette er vanskelig, og føler seg presset til å tilpasse seg noe de ikke er komfortable med.

Noen er født som biologisk kroppslig gutt, men føler selv at de er jente, eller omvendt. Noen opplever at de er noe midt imellom, og synes ikke at hverken gutt eller jente passer på dem. Personer som opplever utfordringer eller usikkerhet knyttet til sin kjønnsidentitet, kalles ofte trans som en samlebetegnelse. Ikke alle er komfortable med denne betegnelsen.

Hvis man er usikker på om man skal kalle noen hun, han eller noe annet, er det beste og enkleste å spørre personen selv hvilket navn og hvilket pronomen personen ønsker å bruke om seg selv. Om man er gutt, jente eller annet, og hvilken måte man ønsker å være og se ut som dette på, er opp til hver enkelt å bestemme.

Alle har rett til å være seg selv. Mange tenker at det er enkelt å si ifra og å sette grenser, men opplever at det blir vanskelig å finne ordene når man er midt i situasjonen. Det kan derfor være lurt å tenke gjennom hvor dine egne grenser går, og på forhånd tenke på gode måter å si fra på dersom du opplever at noen krysser, eller er på vei til å krysse disse.

Alle bør også tenke gjennom hvordan man kan reagere på en god måte dersom den andre sier nei når man selv har lyst til å fortsette.

Dersom du er usikker på om den andre har lyst til å fortsette med det dere holder på med; spør. Du kan for eksempel spørre den andre om han eller hun synes det er deilig, eller om han eller hun har lyst til å fortsette.

Alle har ansvar for å respektere andres grenser. Alle bør også være oppmerksomme på hva som kan være konsekvensene av å tråkke over andres grenser, både hvordan dette kan påvirke andre mennesker og hva som faktisk er straffbart. Det finnes mange former for sex, fra beføling og kyssing til samleie. Første gang kan derfor egentlig være mange ganger. Det kan være første gang man onanerer noen eller blir onanert, første gang man har munnsex, første gang penis, dildo eller annet føres inn i skjede eller anus, eller første gang man har andre former for sex.

Det er helt vanlig at alt ikke går helt som man hadde tenkt første gangen. Ingen er eksperter første gang de gjør noe! Sannsynligvis går det mye bedre etter hvert. Det er ikke uvanlig å tro at alle andre er mer erfarne enn deg selv. Gjennomsnittlig samleiedebutalder i Norge er 17 år for jenter og 17,9 år for gutter. Dette betyr at noen har samleie for første gang før denne alderen, og andre etter. Det viktigste er å kjenne på hva du selv synes er riktig for deg — statistikken er ingen fasit.

Alle prevensjonsmidler beskytter mot graviditet. Kondom beskytter i tillegg også mot seksuelt overførbare infeksjoner. Du bestemmer selv hvilken metode du ønsker å bruke. Skaff deg kunnskap om de ulike prevensjonsmidlene — om virkning, bivirkninger og bruksmåte — slik at du kan velge metoden som passer best for deg. Begge parter har likt ansvar for å beskytte seg mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Kobberspiral er laget av plast og har en myk kobbertråd surret rundt en del av plasten.

Spiralen er cirka tre centimeter lang. Dersom spiralen er satt inn på riktig måte vil ikke partneren din legge merke at du bruker spiral. Spiralen vil heller ikke skade et kondom. Siden kobberspiralen ikke inneholder hormoner har du eggløsning og menstruasjon som før. Kobberspiralen virker ved at kobberet i spiralen ødelegger sædcellenes evne til å befrukte et egg. Kobberspiralen kan sitte i inntil fem år og er et av de sikreste prevensjonsmidlene på markedet.

Det er ikke fare for å bruke spiralen feil og du trenger ikke huske noe hver dag, slik du må ved for eksempel p-piller. Ettersom kobberspiralen ikke inneholder hormoner gir den heller ikke hormonbivirkninger.

Dersom du har menssmerter fra før vil disse kunne bli forsterket. Det er også vanlig at blødningene blir noe kraftigere og at blødningene varer ca. De aller fleste friske kvinner kan bruke spiral, også kvinner som ikke har vært gravide tidligere. Siden den ikke inneholder hormonet østrogen kan også kvinner med risiko for blodpropp og hjerte- og karsykdom bruke denne type prevensjon. Kobberspiral passer for kvinner som ønsker prevensjon med høy sikkerhet og for de som ikke vil at noen skal vite at de bruker prevensjon.

Kobberspiral passer også for kvinner som ikke ønsker påvirkning av hormoner. For å få spiral må du først ha en time hos lege, jordmor eller helsesøster. De vil stille deg noen spørsmål og gi deg en resept på spiral som du henter ut på apoteket. Ved noen legekontorer og helsestasjoner kan du kjøpe spiralen på stedet. Før du setter inn en spiral er det viktig å vite at du ikke er gravid. Hvis du ikke har testet deg for seksuelt overførbare infeksjoner vil dette gjøres før eller samtidig som spiralen settes inn.

Spiralen kan settes inn når som helst i menstruasjonssyklusen, så lenge det er sikkert at du ikke er gravid. Du er beskyttet mot graviditet med en gang. Kobberspiralen koster mellom kroner på apoteket. Gratis for deg fra 16 til og med 18 år, mens åringer betaler cirka halv pris.

Hos Sex og samfunn koster den kroner. De fleste kondomer er laget av latex, som er en type gummi. Det finnes kondomer i ulike størrelser, farger og smaker.

Det finnes kondomer uten latex slik at også de med latexallergi kan bruke kondom. Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter både mot graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Kondom beskytter mot graviditet ved at sædcellene fanges opp før de kommer inn i skjeden. Som beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner bør kondom brukes ved vaginalt samleie, munnsex og analsex.

Gratis kondomer fås hos Sex og samfunn, hos helsesøster eller på helsestasjon for ungdom. Du kan også bestille gratis kondomer på www. Kondomer kan dessuten kjøpes på apotek, i dagligvarehandler, og på bensinstasjoner. En pakke med ti kondomer koster mellom 60 og kr avhengig av hvilket merke man kjøper. Hormonspiralen er laget av myk plast og måler cirka tre centimeter. Dersom spiralen er satt inn på riktig måte, vil ikke partneren din legge merke at du bruker spiral.

Hormonspiralen inneholder hormonet gestagen. Gestagen hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren. Hormonspiral er en av de sikreste prevensjonsmidlene på markedet.

De fleste som bruker hormonspiral vil etter hvert bli helt uten blødninger. Noen får månedlige blødninger omtrent som før, men med mindre blødningsmengde og menssmerter.

Noen få vil få uregelmessige blødninger. Den passer for kvinner som ønsker prevensjon med høy sikkerhet og for de som ikke vil at noen skal vite at de bruker prevensjon.

Dersom hormonspiralen settes inn innen syvende? Hvis du begynner etter dette må du bruke kondom de sju første dagene. Hormonspiral koster fra kroner. Hormonspiral er gratis for de mellom 16 og 17 år. Er du 18 år må du betale ca. Den er myk og bøyelig, og kan ikke knekke. P-stav inneholder kjønnshormonet gestagen og virker først og fremst ved at hormonet hindrer eggløsning. P-staven kan sitte i inntil 3 år. P-stav er det prevensjonsmiddelet som gir best beskyttelse mot graviditet.

P-stav gir ingen farlige bivirkninger og det synes ikke at du har den. Du trenger heller ikke huske på noe hver dag som ved p-piller. Ulempen med p-stav er at du ikke vet på forhånd hvordan blødningene blir etter at du har fått satt inn p-staven. Mange bli helt uten blødninger. Noen får månedlige blødninger, omtrent som før, men med mindre blødningsmengde og menssmerter. Andre vil få uregelmessige blødninger. P-stav fås kjøpt på apoteket. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept til deg og sette inn p-staven.

Før innsetting er det viktig å vite at du ikke er gravid. Dersom p-staven settes inn innen femte dag i menstruasjonen er du sikker fra første dag. P-stav settes inn under huden, på innsiden av overarmen. Du får lokalbedøvelse og innsettingen er helt smertefri. Du vil få et lite arr på 2 millimeter etter innsettingen. Noen kan få et stort blåmerke og bli litt øm i armen etter innsetting. Dette er ikke farlig, og du kan bruke armen som normalt.

Blåmerket vil forsvinne av seg selv etter noen uker. Du kan slutte med p-stav når du vil og bestiller da en time hos lege, helsesøster eller jordmor. Dersom du vil fortsette med p-stav etter tre år, fjernes den gamle staven, og det settes inn en ny stav på samme sted. P-stav koster kroner. P-stav er gratis for de mellom 16 og 17 år. P-sprøyte inneholder kun hormonet gestagen. Det finnes kun én type på markedet og denne heter Depo-Provera.

Sprøyten settes av helsepersonell i skulder- eller rumpemuskelen hver P-sprøyte er et svært sikkert prevensjonsmiddel, så lenge du husker neste sprøyte før det har gått 12 uker. Du trenger ikke å huske noe hver dag, slik du må ved for eksempel p-piller. De fleste som bruker p-sprøyte vil etter hvert bli helt uten blødninger.

Hormonene kan ikke fjernes hvis du får bivirkninger, men du må vente på at virkningen går over. Når du slutter på p-sprøyte tar det ofte lang tid før eggløsningen kommer i gang. Du kan derfor oppleve at det kan ta måneder før du får tilbake normal menstruasjon. Lege, helsesøster eller jordmor kan skrive ut resept, og de kan også sette sprøyten. Selve p-sprøyten fås kjøpt på apoteket.

Dersom p-sprøyten settes innen femte? Begynner du utenom dette må du bruke kondom de første sju dagene. En p-sprøyte koster 86 kroner og varer i 12 uker. P-sprøyte er gratis for de mellom 16 og 19 år. Gestagenpiller inneholder kun hormonet gestagen. Gestagen hindrer eggløsning, gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren, og gjør slimhinnen i livmoren tynn slik at et eventuelt befruktet egg ikke fester seg. Gestagenpiller beskytter mot graviditet uten å gi farlige bivirkninger.

At du må huske å ta en pille hver dag, til samme klokkeslett, kan gi stor fare for brukerfeil. Dette vil igjen kunne føre til nedsatt beskyttelse mot graviditet.

Gestagenpiller skal tas til samme tidspunkt hver dag og uten pause. Du kan glemme pillen opp til 12 timer gjelder Cerazette og Desogrestrel Orifarm. Dersom du glemmer lenger enn dette må du bruke kondom i tillegg i 2 dager for å være sikker på å ikke bli gravid. En pakke med 3 brett 3 måneders forbruk koster fra ca. Dersom du er mellom 16 og 20 år får du ca. Minipille inneholder hormonet gestagen og den virker først og fremst ved at hormonet gjør at sædceller ikke klarer å komme inn i livmoren, og dermed ikke klarer å befrukte eggcellen.

Det finnes én type på markedet og denne heter Conludag. Minipillen beskytter mot graviditet uten å gi farlige bivirkninger. Minipiller skal tas til samme tidspunkt hver dag og uten pause.

Dersom du er mellom 16 og 20 år får du kroner i rabatt hver tredje måned, dermed blir noen minipiller gratis. Hormonell prevensjon med både østrogen og gestagen kombinasjonspreparater. P-ring inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Det finnes kun én type på markedet og denne heter NuvaRing. Du setter inn p-ringen i skjeden selv, og den virker i 3 uker. Etter 3 uker tas den ut og erstattes med en ny, eller du har en ringfri uke med blødning menstruasjon før du setter inn en ny.

Hormonene i p-ringen hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædcellene å komme inn i livmoren. Ved bruk av p-ring får du mindre smerter og blødninger enn ved en vanlig menstruasjon.

Blødningene blir regelmessige og ved behov kan du selv utsette blødningen. Du trenger heller ikke å huske noe hver dag, slik du må ved bruk av p-piller. Du må allikevel huske å ta den ut og sette den inn til riktig tid, og det er derfor muligheter for brukerfeil.

Ringen er elastisk og holder seg vanligvis på plass i skjeden. En sjelden gang kan likevel ringen falle ut, for eksempel ved fjerning av tampong eller ved samleie. Du er fortsatt beskyttet mot graviditet dersom ringen er ute av skjeden i mindre enn tre timer i løpet av et døgn. Ringen kan skylles i kaldt eller lunkent ikke varmt vann, før den settes inn igjen. Kjenn etter om ringen sitter på plass etter hvert toalettbesøk de første dagene. Etterhvert kan du sjekke om ringen sitter på plass for eksempel en gang i uken.

En pakke med 3 ringer varer i 3 måneder og koster ca. Er du mellom år får du dekket en tredel av prisen. P-plasteret måler 4,5 x 4,5 centimeter og inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Det finnes kun én type på markedet, og denne heter Evra. Plasteret skal skiftes én gang i uken. Hormonene i p-plasteret hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædcellene å komme inn i livmoren.

Plasteret kan stort sett plasseres overalt på kroppen der det er hel, ren og tørr hud, men ikke på brystene. Det vanligste er å feste plasteret på overarmen. For å unngå hudirritasjoner kan du veksle mellom stedene du setter plasteret. Plasteret skiftes én gang per uke, på samme ukedag, i tre uker.

Du skal så ha maksimum sju dagers pause uten plaster før du setter på et nytt plaster. Du vil vanligvis få en blødning to til tre dager etter at plasteret er fjernet. Du skal sette på nytt plaster selv om du fortsatt har blødning. Ved bruk av p-plaster får du mindre smerter og blødningsmengde enn ved en vanlig menstruasjon.

Dessuten trenger du ikke å huske å ta en pille hver dag. Ulempen med p-plaster er at du har et synlig plaster på huden. Du må også huske å skifte dette en gang i uka og det er derfor muligheter for brukerfeil. En pakke med 9 plaster varer i 3 måneder og koster cirka kroner. Dersom du er mellom år får du dekket ca. P-piller inneholder begge de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Hormonene i p-piller hindrer eggløsning, og gjør det dessuten vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren.

Det finnes forskjellige merker p-piller, men alle virker på samme måte. De ulike typene p-piller kan ha litt forskjellig varianter av hormonene og du kan derfor få lite bivirkninger av ett merke, men mer av et annet.

Informasjon om alle de ulike typene finnes på www. Ved bruk av p-piller får du mindre smerter og blødningsmengde enn ved en vanlig menstruasjon. Blødningene blir regelmessige og ved behov kan du selv utsette eller hoppe over en blødning. P-piller skal tas hver dag, og det at du må huske å ta en pille hver dag kan gi stor fare for brukerfeil.

Et brett p-piller har enten 21 eller 28 piller. Dersom ditt brett har 21 piller tar du vanligvis en ukes pause før du starter på nytt brett, med mindre du vil hoppe over en blødning. Denne varierer fra merke til merke. Det billigste merket koster cirka 80 kroner for tre måneder og det dyreste merket koster cirka kroner for tre måneder.

Dersom du er mellom år får du dekket  kroner hver tredje måned. Det betyr at de billigste merkene blir gratis og at du betaler mindre for de dyrere merkene.

Nødprevensjon, også kalt angrepille, kan hindre graviditet. Du kan ta nødprevensjon dersom du har hatt samleie og brukt prevensjon feil for eksempel glemt p-pille , ikke har brukt prevensjon, eller har brukt kondom som sprakk under samleie. Nødprevensjon inneholder hormonet gestagen, eller en variant av dette, og virker ved å utsette eggløsningen.

Nødprevensjon kan ikke forhindre graviditet hvis befruktningen allerede har skjedd. Pillen må derfor tas så tidlig som mulig, helst med en gang etter samleiet. Dersom du kaster opp før det har gått 3 timer, bør du ta en ny pille. Det er ingen aldersgrense for å kjøpe nødprevensjon på apoteket.

Noen butikker og bensinstasjoner selger også nødprevensjon. For å kjøpe nødprevensjon andre steder enn apotek må du være over 18 år. Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap. Derfor må du ta en graviditetstest etter at du har brukt nødprevensjon. Det tar to uker fra ubeskyttet samleie til en graviditetstest er sikker.

Dersom du tar testen for tidlig kan du ikke stole på en negativ graviditetstest. Hvis du vanligvis bruker prevensjon med hormoner, og har tatt nødprevensjon, må du bruke kondom eller avstå fra samleie i to uker etterpå for å være sikker på at du ikke er gravid. Dette er fordi nødprevensjonen ødelegger virkningen av annen prevensjon i opptil to uker etterpå.

Du må også bruke kondom hvis du skal starte med ny prevensjon etter å ha tatt nødprevensjon. Dersom du har spørsmål om dette kan du spørre på apoteket, eller du kan spørre helsepersonell. Det er også mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Dette er altså den desidert sikreste formen for nødprevensjon.

Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i fem år. Lege, jordmor eller helsesøster kan sette inn kobberspiral. Hvis du bruker p-piller kombinasjons p-piller , p-ring eller p-plaster, er det mulig å utsette eller forskyve blødningen som kommer hver måned.

Med p-piller, så dropper du den hormonfrie uken eller de hormonfrie pillene på slutten av brettet, og begynner rett på et nytt brett neste dag. Det er også mulig å hoppe over blødninger for deg som bruker p-plaster og p-ring.

Sterilisering er en operasjon som gjør at man ikke lenger kan få barn. Både kvinner og menn over 25 kan søke om å få utført en slik operasjon. Det vanligste er at fastlegen henviser pasienten til et sykehus for sterilisering. Noen steder anbefales såkalte «sikre perioder» som prevensjon. Dette går ut på at man regner ut eller bruker elektroniske hjelpemidler til å måle når man har høyest risiko for å bli gravid, og bruker kondom eller unngår å ha sex disse dagene.

Dette gir ikke god beskyttelse mot graviditet og er ikke anbefalt som prevensjonsmiddel. Å «hoppe av i svingen» er, på lik linje med sikre perioder, heller ingen anbefalt metode dersom du ønsker å være beskyttet mot graviditet. Selv om utløsningen tilsynelatende skjer utenfor vagina, kan såkalte lystdråper, som kommer før en utløsning, befrukte et egg. Å «hoppe av i svingen» er derfor ikke noen god beskyttelse mot graviditet. Seksuelt overførbare infeksjoner SOI er virus eller bakterier som smitter ved ulike former for seksuell aktivitet.

De fleste seksuelt overførbare infeksjonene smitter ved kontakt mellom slimhinner som finnes ulike steder på kroppen, blant annet i kjønnsorganene, i halsen og i endetarmsåpningen. Enkelte av disse infeksjonene kan også smitte via blod. Alle som er seksuelt aktive kan bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner, uavhengig av hva slags sex man har. Noen av infeksjonene overføres lett, for eksempel ved at man berører kjønnsorganet med fingrene, og deretter berører et annet kjønnsorgan, munn eller endetarmsåpningen.

De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og herpes på kjønnsorganene. Mindre utbredt er hiv, hepatitt B og C, gonoré og syfilis. Du kan ha en infeksjon uten at du merker det. Det anbefales derfor at du tester deg ved hvert partnerbytte, og dersom nåværende eller tidligere partner har fått påvist en seksuelt overførbar infeksjon. Noen kan synes det er ubehagelig å få vite at de har en seksuelt overførbar infeksjon.

De fleste av de seksuelt overførbare infeksjonene er ikke farlige, så lenge du får behandling. Husk også på at det å bli smittet er veldig vanlig, og noe mange opplever. Alle disse plagene kan også skyldes andre sykdommer. Dersom du får noen av plagene eller symptomene nevnt over bør du bestille time hos lege. Det anbefales ikke å låne medisiner av venner, da det kan være at du ikke tåler medisinen eller at det er feil medisin. Mange steder rundt om i landet tilbyr testing.

Du kan blant annet teste deg hos Sex og samfunn, fastlege, på helsestasjoner og på ungdomsklinikker. Test fra skjeden, endetarmsåpningen eller en urintest kan du enkelt ta selv. Test fra hals, hud eller blodprøve må utføres av helsepersonell. Dersom du får påvist en seksuelt overførbar infeksjon er det viktig at tidligere partnere får beskjed om dette slik at de også kan sjekke seg og eventuelt behandles.

Denne beskjeden kan du gi selv eller helsepersonell kan gjøre det for deg. Ditt navn vil ikke bli oppgitt. Smittevernloven i Norge sier at alle er forpliktet til å la seg behandle ved smitte av klamydia, gonoré, syfilis, hepatitt B og C og hiv.

Mange, inkludert noe helsepersonell, tror at kvinner som har sex med kvinner er mindre utsatt for smitte og derfor ikke trenger å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner. Kvinner om har sex med kvinner kan smittes ved de fleste former for sex, inkludert ved munnsex, fingersex, rimming og ved deling av sexleketøy. Menn som har sex med menn er særlig utsatt for å bli smittet med en seksuelt overførbar infeksjon. Bruk av kondom ved analt samleie og munnsex beskytter mot de fleste infeksjonene.

Kondom beskytter kun det området kondomet dekker og kan derfor ikke gi beskyttelse mot alle seksuelt overførbare infeksjoner. Herpes, kjønnsvorter, skabb og flatlus kan sitte utenfor området kondomet dekker, og kan derfor smitte til tross for at kondomet brukes riktig. Alle som er seksuelt aktive bør teste seg.

Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie både vaginalt og analt eller munnsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy. Kondom beskytter mot smitte. Kondom på sexleketøy og latexhansker ved fingring og håndsex beskytter mot klamydia. De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer.

Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Dersom man får plager merker man disse tidligst 1—2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet.

Det anbefales at du tester deg for klamydia hvis du har symptomer, eller hvis du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Klamydia behandles med antibiotika. Uten behandling kan klamydia utvikle seg til bekkeninfeksjon, det vil si infeksjon i livmor og eggledere, eller infeksjon i testikler og bitestikler.

Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn. For å hindre at flere blir smittet er det viktig at den som har smittet deg får beskjed om å teste seg. Det er også viktig å gi beskjed til personer du kan ha smittet. Mykoplasma skyldes en smittsom infeksjon med bakterien Mycoplasma genitalium. Mykoplasma kan smitte til skjede, penis urinrør og endetarmsåpning. De fleste som smittes med mykoplasma får ingen symptomer.

Dette fører til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Det vanligste symptomet er svie når du tisser. Kvinner kan merke blødninger etter samleie og utenom menstruasjon, og får ofte forandret utflod; økt mengde, endret farge og endret konsistens. Menn kan også merke utflod fra urinrøret. Behandling for mykoplasma er antibiotika, og vanligvis tar man tabletter én gang daglig i fem dager. Siden tre av ti av de som får behandling mot mykoplasma ikke blir kurert etter den første behandlingen, er det veldig viktig at du tar en ny test etter at du har blitt behandlet.

Dette kalles kontrollprøve og kan tidligst tas fire uker etter at du begynte på behandling. Det finnes foreløpig ikke fullstendig kartlegging som gir svar på om mykoplasma kan gi alvorlige eller langvarige skader. Mye tyder på at ubehandlet mykoplasma kan utvikle seg til bekkeninfeksjon infeksjon i livmor og eggledere eller infeksjon i testikler og bitestikler. Smitteoverføring kan skje vaginalt og analt, og ved munnsex.

Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene, eller via sexleketøy. De fleste som får smitte i penis urinrør får symptomer. Ved smitte i skjede får bare rundt halvparten symptomer. Smitte i hals og anus gir sjelden symptomer. Eventuelle plager merkes tidligst to til sju dager etter smittetidspunktet, men kan også komme senere. Noen er smittet uten at de får noen symptomer. Smitten kan da videreføres uten at smittebæreren er klar over det. Uten behandling kan gonoré utvikle seg til bekkeninfeksjon, det vil si infeksjon i livmor og eggledere, eller infeksjon i testikler og bitestikler.

En person som har gonoré vil også lettere kunne bli smittet av andre seksuelt overførbare infeksjoner. Testing og behandling er gratis. Gonorétallene har vært lave i Norge i lang tid, men de siste årene har det vært en økning.

Statistikken viser at mange blir smittet i utlandet, og det antas derfor at økningen i stor grad skyldes at vi reiser mer enn tidligere. Et typisk herpesutbrudd kjønnsherpes starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever også utstrålende smerter i huden, for eksempel nedover lårene. Etter noen dager kommer det blemmer og sår.

Disse kan komme på penis, rundt skjedeåpningen, rundt endetarmsåpningen eller i huden rundt kjønnsorganet. Det vil si at dersom en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet, og kan få kjønnsherpes. Dersom en som har kjønnsherpes får munnsex, kan den som gir munnsex få munnherpes. I praksis regnes man kun som smittsom mens man har utbrudd, men det er en liten mulighet for at smitte også kan skje før eller etter et utbrudd.

Unngå samleie og munnsex mens du har utbrudd. Bruk av kondom ved samleie reduserer smittefaren, men fjerner den ikke helt da kondomet ikke nødvendigvis dekker hele området hvor utbruddet er. Herpes er ikke farlig, men sårene er vonde og kan virke sjenerende. Huden blir normal når sårene har grodd. Det finnes ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset, men behandling kan hindre nye utbrudd eller gjøre utbruddene kortere.

Herpes er svært vanlig. Trolig smittes over 80 prosent av alle i Norge med et av de to herpesvirusene i løpet av livet. De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger. Kjønnsvorter, også kalt kondylomer, er vorter på huden i underlivet. Kjønnsvorter er ikke farlig. Vortene kommer av et virus som kalles HPV, som kan smitte til huden ved hudkontakt med en smittet person.

Ikke alle får vorter selv om de har blitt smittet med viruset. Det går vanligvis én til åtte måneder fra du ble smittet med viruset til det eventuelt oppstår vorter i huden. Bruk av kondom beskytter til en viss grad, men ved for eksempel samleie vil det allikevel være noe hudkontakt, selv ved bruk av kondom.

HPV-virus smitter lett når du har synlige vorter. Etter at vortene er borte er smittefaren mindre. Kroppens immunforsvar vil oftest utrydde viruset og eventuelle kjønnsvorter i løpet måneder.

Med behandling forsvinner vortene raskere. Den vanligste behandlingen mot kjønnsvorter er et flytende middel som pensles på vortene, men det finnes også ulike kremer som kan benyttes. Behandlingen fås kun på resept, og du må derfor bestille time hos lege for å starte med behandling mot kjønnsvorter. Det finnes ingen tall på hvor mange som har kjønnsvorter, men HPV-virus er antakelig den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge. Minst 70 prosent av alle som har sex vil bli smittet med HPV i løpet av livet.

Bare én av ti får synlige kjønnsvorter. Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt-virus. Hiv finnes i blod, i sæd og i skjedevæske. Det ødelegger immunsystemet ved å drepe en spesiell type forsvarsceller i kroppen, og kroppens forsvar mot infeksjoner svekkes. Hiv er et lite smittsomt virus og kan ikke smitte gjennom spytt, tårer, svette, avføring eller urin.

Hiv overføres heller ikke ved å drikke fra samme glass, ved kyssing eller berøring. Viruset kan smitte ved samleie både vaginalt og analt. Det kan i svært sjeldne tilfeller også smitte via munnsex. Hiv kan også smitte via blod, og stoffmisbrukere som er smittet av hiv kan smitte andre ved deling av sprøyter eller annet brukerutstyr. Du kan teste deg for hiv ved å ta en blodprøve hos lege eller helsesøster.

Prøven vil være sikker 12 uker etter antatt smittetidspunkt. Moderne hivbehandling gjør i dag at en person som bruker medisinene på riktig måte ikke kan smitte andre. Dermed kan hiv-positive personer leve tilnærmet normale liv; de kan få barn, gifte seg og leve trygt sammen med en partner de er glad i, uten risiko for at de skal smitte andre. Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie både vaginalt og analt , eller munnsex.

Bruk av kondom beskytter. Syfilis kan også smitte ved kontakt med blod, og i sjeldne tilfeller kan syfilis smitte ved kyssing. Det tar mellom én til ti uker fra smittetidspunkt til det danner seg et sår. Såret er smerteløst og forsvinner igjen etter noen uker. Dersom syfilis ikke testes og behandles kan det over tid flere år utvikle seg til en alvorlig bakterieinfeksjon med plager som trøtthet, hodepine, feberfølelse, nedsatt allmenntilstand hovne lymfeknuter og hudforandringer.

I de mest alvorlige tilfellene kan syfilis føre til hjertesykdom og alvorlig sykdom i nervesystemet. Det kan ta opptil 12 uker fra man ble smittet med syfilis til det vises på en prøve. Du kan altså stole på en negativ test når det har gått minst 12 uker fra antatt smittetidspunkt.

Dersom du har testet positivt på syfilis er det svært viktig at du ikke har sex med noen før legen som behandler deg har fortalt deg at du ikke smittsom lenger. Syfilis er sjelden i Norge.

De siste årene har det blitt påvist under tilfeller årlig. Mange smittes i utlandet, og menn som har sex med menn er særlig utsatt for syfilissmitte. Hepatitt er betennelse i leveren. Man kan få hepatitt av ulike virus. De vanligste virusene kalles hepatitt A, hepatitt B og hepatitt C. Av disse er det særlig hepatitt B-viruset som kan smitte ved sex, og det er derfor bare hepatitt B som vil bli omtalt her. Hepatitt B smitter ved vaginal- og analsex, og munnsex. Kondom beskytter ved samleie og munnsex.

Hepatitt B kan også smitte ved kontakt med blod, og i sjeldne tilfeller kan det smitte via spytt. Prøven tas som en blodprøve. Hvis du tester positivt for hepatitt B må du følges opp av en legespesialist på sykehus.

Behandling og oppfølging av hepatitt B er gratis i Norge. De fleste som får hepatitt B blir friske innen fire måneder, men noen få prosent av de smittede må leve videre med en varig sykdom. Disse risikerer på lang sikt å utvikle alvorlig leversykdom. Det finnes vaksine mot hepatitt B. Vaksinen er gratis for personer som er særlig utsatt for å bli smittet. Flatlus er en parasitt som lever og formerer seg på kroppshår.

På grunn av hårfjerning og barbering av kjønnshår er ikke flatlus lenger så vanlig. Flatlus overføres ved nær kroppskontakt, for eksempel ved sex eller annen naken kroppskontakt. Anonym Kan en som er hiv fri trygt kysse en som er smittet? Ved oralsex; Er det fare for smitteoverføring kun ved sæduttømning eller er faren like stor kun ved suging av penis. Hilsen Johannes, Lars og Bård risiko på gaysir? Usikker Hei, jeg er en gutt på 24 år, og jeg treffer en del menn her inne for sex, selv om jeg er klar over at de fleste av dem er såkalte "cruisere" og har mye tilfeldig sex.

Det jeg lurer på er om det er stor risiko for å møte en hivsmittet her inne som ikke er åpen for det? Hilsen Bård og Lars hiv Innsendt av: Hilsen Johannes hiv Innsendt av: Hilsen Lars og Johannes hiv Innsendt av: Hilsen Johannes, Bård og Lars Innsendt av: Anonym hvor lang tid tar det før symtomene starter?

Hilsen Lars, Johannes og Bård Innsendt av: Anonym Hvor store er mørketallene? Hvordan beregner Dere disse tallene? Hvor mange reiser til utlandet for å unngå Norske og Svenske myndigheter sine smitte registre, noen ca.

Hilsen Bård og Lars Sæd i munnen Innsendt av: Anonym Når jeg har vært og testet meg før, har det alltid blitt sagt at hovedrisiko for smitte er ved analsex uten kondom. Hvis man får sæd i munnen skal man ikke svelge, men spytte ut. Jeg lurer på hvor farlig det er hvis man likevel skulle svelge en del, ufrivillig? Og finnes noe statistikk på antall smittede ved munnsex? Du spør om viten om antall smittede ved oralsex. Det har kommet mer og mer frem de senere år at man også kan bli HIV-smittet ved oralsex, spesielt ved å få sæd i munnen.

Anslagsvis angir man en rate på ca. Dette er tall fra større materialer. Anonym Hva gjør Helseutvalget i resten av Norge? Det er andre store byer i Norge enn bare Oslo, og området rundt der. Stavanger, Bergen, Sandnes, Trondheim, Tromsø?

Hva gjør dere der av smittehindrende oppdrag? Etter at Helseutvalget begynnte å arbeide med rus, lesbisk helse og psykisk helse har det blitt enda mer aktuelt å fokusere mer på aktiviteter utenfor Oslo. For inneværende år har vi søkt om mange forskjellige aktiviteter i Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger.

Vi håper at Sosial- og helsedirektoratet ser viktigheten av disse tiltakene i tildelingsprosessen. Vi er hele tiden på utkikk etter nye samarbeidspartnere lokalt så vi oppfordrer gjerne lokale krefter til å ta kontakt med oss. Hilsen Lars hiv Innsendt av: Hilsen Bård Alder Innsendt av: Når det gjelder HIV-smittede menn som har sex med menn i Norge - hvilke aldersgrupper er det mest i og hvilke øker mest?

Hilsen Bård og Lars Innsendt av: Anonym Det er jo kjent for mange, og iallefall for oss som har kommunikasjon som yrke at budskapet ikke når frem til mottaker når det "presenteres" i samme form over lang tid. Helseutvalget må oxo fornye seg, og hva er det dere gjør? Kanskje dere bør se på om dere trenger utskiftning i administrasjonen.

Dere må få inn andre og nye krefter. Enkelte av dere er gått ut på dato. Fordi det virker som dere ikke evner å tilpasse informasjonen til målgruppen. Det trengs stadig påminnelser, remindere og jeg synes ikke dere når frem i så måte. For meg kan det nesten virke som om dere er avhengig av økning i hiv positive for å få bevilget penger til driften av helseutvalget.

Jeg synes ikke helseutvalget har noen troverdighet lenger, det trengs store omveltninger hos dere. Anonym Seksualitet er så mangt. Seksuelt overførbare sykdommer kommer i mange former. Hvordan informasjonen formes ift seksueltoverførbare sykdommer kan være spennende. Klarer dere å formidle det samme budskapet i ulike former? Hvor er kreativiteten blitt av? Hva med å fornye seg? Har Helseutvalget kjørt seg fast i "et spor"? Jeg legger ikke merke til dere lenger.

Dere når ikke frem Hva med å få inn nye kreative krefter og skifte ut de gamle traverne. Kanskje dere også har en altfoir "topptung" adm? Dersom noen der ute har ideer og innspill til hva vi gjør, og hvordan vi organiserer arbeidet vårt, er vi takknemlige for tilbakemeldinger.

Send oss en mail, ring oss eller kom innom oss dersom du har en ide som du tror vi kan spinne videre på. Vi vil gjerne være et helseutvalg for alle, og ikke for de få! Steve Er det skadelig å bruke pumpe for å få penis litt større og kraftigere? Hvor ofte kan man bruke den - og hva kan man forvente når penis er ca 16 cm? Har dere noen erfaringer med at noen har negative assosiasjoner med å bruke pumpe? Hilsen Bård Hivsmitte og suging Innsendt av: Anonym Hei Jeg lurte på en liten ting.

Kan det gi smitte å suge? Anonym Er det vondt og får man "sponset" dette av staten?? Hilsen Johannes Kondombruk Innsendt av: Anonym Jeg vet at det kan medføre smittefare hvis en HIV-smittet knuller meg uten gummi.

Men er det farlig å knulle uten gummi? Hilsen Johannes og Bård mye risikosex fortsatt Innsendt av: Anonym Jeg er sjokkert over hvor mange som praktiserer usikker sex både på gaysir og eros. Hilsen Bård og Lars Sauna Innsendt av: Anonym Vet man noe om antallet personer som er smittet paa sauna? Hvis tallet er hoeyt, vil det vaere en idé aa stenge saunaene? Hilsen Johannes Innsendt av: Anonym Er det stor smittefare forbundet med å bli slikket bak, såkalt rimming?

Anonym Kan en hiv-pos smitte en annen hiv-pos en gang til? Har vært litt skriverier på gaysir om akkurat dette! Har selv vært hiv positiv i 15 år! Anonym Hvis man tar rollende som aktiv og passiv hvem er i den største risko gruppe??

Da med siker sex og uten kondom? Anonym I det siste har noen hiv-positive tatt litt ansvar og begynt å prege debatten og informasjonen rundt hiv. Tidligere syns jeg Helseutvalget har fremmet et sykdomsbilde av hiv som verken jeg selv eller mange andre kjenner seg igjen i. Og i samtale med utallige uvitende hiv-negative har jeg fått bekreftet at mange går rundt og tror veldig mye rart.

Hvordan ser dere på problemstillingen rundt det å informere om hiv uten å stigmatisere oss hiv-positive? Tidligere har jeg hatt inntrykk av at dere syns det er viktigere å skremme noen fra å bli smittet enn å la være å stigmatisere hiv-positive, men det er selvfølgelig mulig jeg tar feil Hilsen Bård og Lars Glidemiddel Innsendt av: Anonym Dere maser alltid om vannbasert glidemiddel, og det er jo bra.

Men hvordan er det med silikonbasert glidemiddel? Det er jo også 'condom safe'. Har selv en tendens til å bli litt sår der bak av vannbasert glidemiddel og syns silikonbasert funker mye bedre Husk brukernavn Dette er en offentlig maskin. Debatter nye Hadde du hatt sex hva som helst av sex med forrige person???

Vil DU knulle forrige? USAs nye president svar. Har du spist Brekkestø-isen? På forsiden Klar for parade? Dette nettmøtet er avsluttet Du kan lese alle spørsmålene og svarene under. Helseutvalget har gitt ut en brosjyre som heter "Sex mellom menn" og som kan bestilles på post helseutvalget. Den kommer da gratis til deg i posten. Brosjyren kan også lastes ned fra Helseutvalgets hjemmeside http: Brosjyren kan også bestilles hos Sosial- og helsedirektoratet på trykksak shdir. Hilsen Lars og Bård.

Hiv smitter ikke ved kyssing, så en hivnegativ og en hivpositiv kan trygt kysse hverandre uten å være rett for smitte. Helseutvalget definerer sikrere sex som analsex med kondom og vannbasert glidemiddel, og oralsex uten sædavgang i munnen. Det vil altså være en større risiko å få sæd i munnen, enn hvis man bare suger. Hilsen Johannes, Lars og Bård.

Vi vil gjerne understreke at alle har et ansvar for å beskytte både seg selv og andre mot seksuelt overførbare infeksjoner. Det er en dårlig strategi å tenke at en potensiell partner er hivnegativ dersom han ikke eksplisitt sier at han er hivpositiv. Man kan aldri ta utgangspunkt i at folk opplyser om sin hivstatus, og - igjen - det er hver enkelts ansvar å ta forhåndsregler for å beskytte både seg selv og andre mot eventuell smitte.